• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

Grip Zatürre Ve Menenjite Yol Açabilir

Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ş. Murat Apaydın, "Grip, her yıl dünyada 600 milyon kişiyi etkileyen, tüm yaş gruplarında özellikle de çocuk ve yaşlılarda önemli hastalıklara neden olab
2014-10-30, 11:22:10
Okunma: 397
0 Yorum
resim

Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ş. Murat Apaydın, gribin neden olabileceği önemli sağlık sorunları ve gripten korunma yolları hakkında şu bilgileri verdi:

"Grip, insandan insana çok kolay bulaşır. Tokalaşma, yakın konuşma, öpüşme ve kalabalık ortamda bulunma, hapşırırken ya da öksürürken ağız ve burnu kapatmama, elleri yeterli olarak yıkamama, hasta olan kişilerle aynı ortamda bulunma, özellikle soğuk havalarda kapalı ortamlarda uzun süreli vakit geçirme gribin bulaşmasını artıran faktörlerdir. Tokalaşma sonrası kişinin ellerini ağzına ve burnuna götürmesi grip mikrobunun yayılmasına neden olur. Bu nedenle ellerin sık sık en az 2 dakika sabunlu su ile yıkanması bu riski ortadan kaldıracaktır.

Öksürük ve aksırıktaki damlacıklara dikkat

Grip mikrobu yakın temasla bulaşabildiği gibi öksürük ve aksırık gibi vücut sıvılarının havaya yayıldığı, damlacıkların enfeksiyonlara yol açtığı durumlarda da insandan insana rahatlıkla geçebilir. Özellikle kış aylarında havanın bağıl nem oranın artmasıyla, havada asılı olan damlacıklar virüs ve mikropları canlılığını koruyarak bir yerden bir yere taşır. Buna bir de hava kirliliğinin yol açtığı nemli partiküllerin taşıma kapasitesi de eklendiğinde kış aylarında viral ve bakteriyel solunum yolu enfeksiyonları artar. Bu nedenle hapşırırken ya da öksürürken mutlaka ağız ve burnun bir mendil ile kapatılmalı ya da kola doğru hapşırılmalıdır.

Grip değil neden olduğu hastalık öldürücü

Genç ve sağlıklı kişiler, mevsimsel grip için tehlike altında değildir. Kişi kendini kötü hissetmesine rağmen gribal enfeksiyon genellikle çok önemi sağlık sorunlarına neden olmadan geçer. Ancak bazı risk gruplarındaki erişkinler, 65 yaş ve üzerindeki kişiler ve çocuklarda; zatürre, bronşit, burun iltihapları ve kulak enfeksiyonları görülebilir. Bu nedenle özellikle risk grubu altındaki kişilerin, gribin en çok salgın haline geldiği Kasım ve Mart ayı arasındaki tarihlerde hastalığın önemli boyutlara ulaşmadan gerekli önlemleri almaları çok önemlidir. Grip erken dönemde kontrol altına alınmadığında larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, farenjitin yanı sıra; zatürre, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit edebilen önemli sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Grip aşısı yaptırmak gerekli

Grip aşısı, influenza virüsünün henüz topumda yaygın bir grip salgınına neden olmadığı dönemden hemen önce yaptırılmalıdır. Grip aşısı yaptırmak, aşının içinde bulunan antijenik yapılara karşı bağışıklık sisteminin alarm seviyesini arttırarak kişinin gribe karşı güçlenmesini sağlayacaktır. Bu durum da gribin neden olabileceği ağır seyirli ve çoğu zaman öldürücü olabilen zatürre ve menenjit gibi hastalıklardan kişiyi koruyabilir. Bu tür önemli hastalıklara açık olan bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş 6 yaş atı çocuklar ve 65 yaş üstü erişkinler, hiçbir kronik hastalıkları bulunmasa da grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Grip nedeniyle var olan hastalıklarının ölümcül komplikasyonlarından korunmak için; astım hastaları, KOAH, amfizem hastaları, diyabetliler, kalp ve damar hastaları da olası bir grip durumunda hastalıklarının kötü seyrine karşı önlem almak için grip aşısı olmalıdır.

Gripten korunmak için…

• El temizliği çok önemlidir. Eller sık sık yıkanmalıdır. Bol su ve savun ile iki dakikalık yıkama, grip mikrobunun bulaşma riskini önemli oranda azaltmaktadır.

• Evde yaşayan tüm bireylerin de el temizliğine özen göstermeleri sağlanmalıdır. Bu nedenle erişkinlerin çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırmak için onlara örnek olmaları ve ellerini yıkarken yanında bulunarak kurallarını anlatmaları yararlı olacaktır.

• Eller bir süre yıkanamadıysa; yüze, gözlere ve ağzı dokunmamaya çalışılmalıdır.

• Elle dokunulan mutfak tezgahı, lavabo gibi yüzeyler hijyenik ürünler ile temizlenmelidir. Çünkü bu yüzeyler virüsleri barındırabilir.

• Tuvaletler de çamaşır suyu içeren solüsyonlarla temizlenmelidir.

• Grip geçiren kişiler ve kullandıkları eşyalarla temastan kaçınmak çok önemlidir. Bu sadece gebelerin değil genel olarak herkesin uyması gereken bir kuraldır. !

 
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri