• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

Sarıyıldız: Sınır hattı Kürtler için fay hattıdır

HDP’li milletvekili Faysal Sarıyıldız, “6-7 Ekim Kobanê serhildanları doğru okunmalıdır. Kobanê-Suruç hattı Kürtler için fay hattıdır. Böylesi girişimler asla kabul edilemez” dedi.
2014-10-25, 09:23:29
Okunma: 318
0 Yorum
resim

URFA - Kobanê’de YPG ve YPJ güçlerinin IŞİD çetecilerinin saldırılarına karşı tarihi direnişini boğmayı amaçlayan Türkiye bunu “güvenli bölge” adı altında sınır hattını insansızlaştırarak, hayata geçirmek istiyor.

Sınır hattında 41’inci gününe giren ve Kobanê direnişinin bir parçası olan direniş nöbetini de bu şekilde bitirmek amaçlanırken, bunun somut adımları da gün gün atılıyor. Kobanê sınır hattındaki üç köyün halen “yasaklı bölge” olması, Kobanê’deki gelişmelerin basın mensuplarınca takip edildiği Medresat Tepesi’nin boşaltılmak istenmesi yine IŞİD’in sınır hattındaki köylere dönük havan topu saldırılarını artırmasıyla bunun zemini hazırlanıyor.

IŞİD çeteleri ile AKP hükümetinin bu danışıklı dövüşünü değerlendiren HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “güvenli bölge” adı altında Kobanê’nin kuşatılmasının amaçlandığını belirterek, bunun Kürt halkının “fay hattı” olduğunu ve asla kabul edilmeyeceğini söyledi.

‘6-7 EKİM OLAYLARI DOĞRU OKUNMALIDIR’

Sınır hattında yapılmak istenen “güvenli bölge” ile kuşatma hattının oluşturulmak istendiğini söyleyen Sarıyıldız, “Kobanê son kırk gündür çok vahşi bir kuşatma altında ama burada çok büyük bir direnişte söz konusu. Kobanê’deki direnişle Kobanê’nin düşmesini bekleyenler, Kobanê’deki direnişle bunun mümkün olmayacağını anlayınca farklı arayışlara girdiler. Sınır hattını güvenlik bölgesi yaparak, kuşatmayı derinleştirmek ve DAİŞ’in yapamadığını yapma niyetidir. Bu bir halkın sabrıyla oynamaktır. Bir halkı germektir. 6-7 Ekim olaylarını (Kobanê serhildanları) doğru okunmalıdır. Kobanê-Suruç sınır hattı toplumun, Kürt halkının fay hattıdır. Bir halkın hassas noktalarıyla oynuyorsunuz. Bu politika toplumu görmek istemediğimiz farklı mecralara sürükler” diye konuştu.

‘BİRLİKTE ÇETELERİ TEMİZLEMENİN YOLLARI ARANMALI’

Kürt halkının onurunu ve toprağını her türlü bedeli göze alarak korumaya devam edeceğini ifade eden Sarıyıldız, “Kobanê’de olup bitenler sadece Kürt halkının değil tüm demokratik insanlığın sorunudur. Dolayısıyla böyle bir niyet halkımızı çok geriyor. Yeni bir patlamaya neden olabilecek. Hiç istemediğimiz durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu ülkede ciddi bir felakete yol açacaktır” dedi. Böylesi politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen ve bunun yerine Kürt halkıyla birlikte Kobanê’nin bu çetelerden temizlenmesinin yollarının aranması gerektiğini dile getiren Sarıyıldız, şöyle devam etti: “Böyle yapıldığında hem Kürt halkının bu sürece inancı güçlenmiş olur hem de birlikte yaşamanın koşulları sağlanmış olur. Bugüne kadar her türlü yol denendi. Şu ana kadar Kürtler öldürüldü, yerlerinden edildi ama çözüm olmadığı görüldü. Dolayısıyla bundan bir an önce vazgeçilmelidir.”

‘BİR HALKA YÖNELİK KATLİAMA ZEMİN SAĞLANIYOR’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “PYD ve PKK aynıdır ve terör örgütüdür” ifadesine de tepki gösteren Sarıyıldız, şunları kaydetti: “İkisi de onurunu, varlığını, toprağını savunmak için silaha başvurmanın dışında yol bırakılmayan siyasal direniş hareketlerdir. O nedenle bu kirli politikalardan, uygulamalardan ve dilden vazgeçilsin. Bu ülkenin bundan sonra hiç görmek istemediğimiz mecralara sapmak istemiyorsa Kürt halkının anlaşılması gerekir. Kürt halkının yaşadığı acıların hissedilmesi gerekir. Bir halka karşı bir katliam provası yapılırken, siz buna zemin sağlayacaksınız, bu halktan iyi niyet bekleyemezsiniz, evinde oturmayı ve bu kirli politikaları izlemesini bekleyemezsiniz. Kürt halkının hassasiyetlerinin gözetilerek, politika geliştirilmesi gerekir.”

 HALK ‘GÜVENLİ BÖLGE’Yİ TANIMAYACAKTIR

“Bundan vazgeçilmelidir” diyen Sarıyıldız, halkın her türlü bedeli göze alarak bu bölgeleri tanımayacağını belirterek, sınır hattındaki direnişte de bunun bir kez daha görüldüğünü ifade etti. Sarıyıldız, “Bununla yapılmak istenen Kobanê halkını kuşatma ve Kürt halkını bir katliamla karşı karşıya getirmekten başka bir şey değildir. Siz o sınırı kime karşı koruyorsunuz, karşı tarafta kim var? Kürt halk var” diye konuştu. 

HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri