• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

BM KORİDOR İÇİN GİRİŞİMDE BULUNMALI

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Kobanê’deki direnişin sürmesi için dört temel taleplerini yinelerken özellikle Cizre ve Efrin kantonları ile Kobanê arasında bir koridorun açılması için Birleşmiş Milletler tarafından girişimde bu
2014-10-22, 10:21:02
Okunma: 831
0 Yorum
resim

35 günü aşkın bir süredir IŞİD çetelerinin kuşatması altındaki Kobanê’de açıklamalarda bulunan Asya Abdullah, koalisyon bombardımanlarının kritik önemde olduğunu ifade ederek IŞİD tehlikesinin sürdüğünü ifade etti. Çetelerin son üç günde aldıkları takviye ile Kobanê’ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını ifade eden Abdullah, “Kobane etrafındaki tüm gücünü seferber ederek ağır silahlar eşliğinde havan ve toplar ile top ile saldırı devam ediyor. IŞİD’e Rakka ve diğer bölge şehirlerinde günlük askeri ve silah takviyesi devam ediyor. IŞİD Kobani çevresinde bulunan Rakka, Tal Abyad, Ain Issa, Sarrin, Minbic, Carabulus, Minbic gibi şehirlerden sürekli takviye güç ve ağır silah getiriyor” dedi.

IŞİD’in bölgede kontrolü altında tuttuğu merkezlerde camilerden sürekli talan, yıkım, cihad çağrıları ile Kobanê’ye saldırtıldığı yönünde bilgiler aldıklarını ifade eden Abdullah, “Kobane’deki saldırı ABD’ye karşıdır. Herkes bu düşmanlara karşı birleşmeli diye çağrılar yaptıklarının haberi geliyor. Arap halkının çocuklarını, gençlerini bu yolla saldırılarını içine çekip, cepheye sürüyorlar. Bu çocuk ve gençleri savaşa sürerek, bir vahşete yol açıyorlar. Birçok Arap ailesi, bu zulümden kaçmak ve çocuklarının geleceği için yerlerinden, köylerinden göç ediyorlar. Zaten daha önce kontrol altına aldıkları köylerde her türlü talan ve yıkımı gerçekleştirmişler. Köylerdeki evleri, malları talandan sonra evleri yakıp, yıktıklarının bilgisini aldık. Barbarlığı, vahşeti, talanı, yıkımı, tecavüzü kendi idoloji ve görüşünün merkezine koyan bir IŞİD çeteler topluluğu ile karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

IŞİD’in bomba yüklü araçlarla saldırıları bir yöntem olarak geliştirmeye çalıştığını da söyleyen Abdullah, çetelerin amaçlarına ulaşamadıkları yerlerde evleri yaktıklarını, bu uygulamaların özellikle Kaniya Kurda ve Botan mahallelerinde yaşandığını belirtti.

SİLAH YARDIMI

Kobanê’ye ulaştırılan silah ve tıbbi malzeme yardımı konusunda ise Abdullah, “ABD uçaklarından YPG’ye silah ve tıbbi malzeme geldiği doğrudur. Fakat bu konuda birçok kesim “biz yardım ettik” diye açıklamalarda bulunuyor. Kimin yardım gönderdiği bilmiyoruz ama gelen yardım için “ellerine sağlık diyoruz” dedi.

Abdullah, Kobanê’ye peşmerge güçlerinin takviyesi konusuna ise şunları belirtti: “Türkiye bir taraftan Peşmergelerin Kobane’ye gelmeleri için izin vereceklerini ifade ediyor, diğer taraftan PYD’ye yönelik söylemlerinde kendisi ve Rojava realitesi ile çelişen bir karalama kampanyası yürütüyor. Suriye’deki kaos ortamında somut siyasi bir çözüm ve projeye sahip, ne yaptığını ve ne istediğini açık ifade eden partimiz PYD’yi karalamaya çalışmaları yanlış bir siyasetin ucuz söylemleridir. Doğru bulmuyoruz. Bu tür söylem ve karalama çabaları ne Kobane’deki duruma nede kendi Türkiye politikalarını hizmet edecektir. Bütün dünya Kobane’de neyin doğru, neyin yanlış, kimin saldırdığı, kimin direndiğini biliyor. Bu tarz siyasetin yanlış olduğunu Türkiye yetkilileri kendiside biliyor, sonuçta yanlış siyaset doğru sonuç ortaya çıkarmayacaktır. Ayrıca Peşmerge’ye izin denilen açıklama ile Kobane’de direniş içerisinde olan insanların talep ettiği Koridor aynı şey değildir. Öyleki bu saate kadar Kobane Kanton iradesine veya YPG/YPJ’ye “gelmek istiyoruz” diye bir resmi bir talep veya başvuru söz konusu değildir. Bunun içinde bu konuda birşey diyemiyoruz. Dolayısıyla herkes Kobone hakkında konuşuyor ama Kobane’ye bir yansıması olmuyor. Açıklama yapılıyor, tartışılıyor fakat bu tartışmalar buradaki siyasi ve askeri irayede resmi yollarla yansımış değildir. Bunun mutahabı Kobane siyasi iradesidir ve YPG’dir. Bu anlamıyla mutlaka diyalog kurulmaladır. Kobane’deki DAİŞ saldırılarına karşı direniş devam ederken, herkes ile ilişkiyi önemsiyor ve diyoloğa çağırıyoruz.”

DÖRT TEMEL TALEP

Asya Abdullah, Kobanê direnişinin sürmesi için Cizre ve Efrin kantonlarından bir koridorun açılması gerektiğini ifade ederek, Birleşmiş Milletlerin bu konuda devreye girmesini talep etti. Koalisyon güçlerinin DAİŞ hedeflerine yönelik saldırılarının ve direniş güçlerine silah yardımının sürmesi gerektiğini belirten Abdullah, Kobanê’ye ayrıca humaniter yardımın sağlanmasını istedi.

Abdulah ayrıca uluslararası yardım kuruluşlarına da çağrıda bulunarak “Şehirde insanlarımız var ve insanların Kobane’ye dönüşü devam ediyor. Fakat evleri yakılan insanlar nerede barınacaklar? Evleri yakılan, yıkılan insanların barınabilecekleri koşulları yaratmamız gerekiyor. Bunun için çadır kentler başta olmak üzere, yaklaşan kış koşullarına yönelik insani yardım yapılması gerekiyor. Bunun için uluslararası yardım kuruluşları ve örgütlere birlikte somut projeleri geliştirmeye çağırıyoruz.”

HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri