• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Anter Anter, Kürt Bilgesini Anlattı

20 Eylül 1992 tarihinde Diyarbakır seyrantepe de JÄ°TEM tarafından katledilen Kürtlerin bilgesi , gazeteci yazar Musa Anter (Ape Musa) ölüm yıldönümü nedeniyle Mardin’in Nusaybin Ä°lçesi’ne baÄŸlı Akarsu ( stilile )
2014-09-23, 14:04:46
Okunma: 749
0 Yorum
resim

Apê Musa ( Anter ) 22. Ölüm yıl dönemi..


RahÅŸan, Her yıl ölüm yıl döneminde anılırken, ödül ve film gösterimi töreni ile yapılırdı, Anter bu yıl ki anma töreni IÅŸid çetelerin Åžengal, Rojava ve Kobani halkın üzerine vahÅŸice saldırması sonucu göç etmek zorunda kalan kürtlere yardımcı olmak için tüm seçilmiÅŸler ve Kürt halkı sınırlara akın ettiÄŸi için tören iptal oldu.Musa Anter’in kızı RahÅŸan Anter ile röportaj yapmayı planlamıştık fakat RahÅŸan Anter ‘’ Suruç sınırında binlerce Kürt halkı yardıma muhtaçken ben burada durmam ‘’ dedi. Onun için 43 yıl yurt dışında yasaklı kalan Musa Anter’in oÄŸlu Anter Anter ile söyleÅŸimizi gerçekleÅŸtirdik.

Anter, “ÇocukluÄŸumuz Ä°stanbul’da geçti o zamanlar babam Dicle Fırat talebe yurdun müdürlüÄŸünü yapıyordu. Daha sonra Ä°stanbul’dan taşınıp Akarsu ( stilile ) Köyümüze yerleÅŸtik. Ä°lkokulunu burada okudum. Hastalığım için tekrar dedem beni Ä°stanbul’a götürdü. Az bir zaman diliminde de olsa memleketimizden uzak kalmamız Bakur Kurdistan’ıyla baÄŸlantılarımızın kopmasına neden oldu. Üniversiteyi kazandığım yıl Kürtçeyi öÄŸrenmek için ve akrabalarımı tanımak için köye geldim. Burada akrabalarımla tanıştım birlikte sefaleti ve züllümü gördük. 9 ay köyde kaldım ve Ä°stanbul’da herkes beni arıyordu Anter nerde diye. Ä°stanbul’da mimarlık bölümünde okudum. Ä°nsan üniversiteye baÅŸladığında biraz daha bilinçleniyor. Bizim dönem 68 kuÅŸağı dönemiydi. Deniz gezmiÅŸ bende 2 yıl küçüktü. Onunla birlikte birçok siyasi olaylara katıldık. Babamın arkadaÅŸları Musa oÄŸlunu bir ÅŸekilde yurtdışına gönder yoksa başı belaya girecek. Güzel futbol oynadığım için Dayımlar beni bu futbol numarasıyla yurt dışına götürdüler. Yurt dışında güzel futbol oynadığın için transfer olacaksın dediler 1 hafta Almanya da kalınca dayıma dedim gidelim mi Türkiye dayım hayır burada kal biraz deyince davayı çaktım. Daha sonra Ä°sveç e iznim çıktı 1969 yılında oraya yerleÅŸmeye baÅŸladım. Kürtçe dilin de kendimi çok geliÅŸtirdim. Ä°ÅŸte beni gören arkadaÅŸlar ÅŸaşırdılar nasıl oldu da bu kadar Kürtçeni ilerlettin. Ben de dedim ki burada yasaklı bir dil olmadığı için hem kitaplara hem kurslara kolaylıkla eriÅŸebiliyorduk. Bize ders vermek için Kamuran Bedirhanı getirdik. Bir gün bana Türkiye cumhuriyeti 1972 yılında resmi gazete de yayınlayarak seni vatandaÅŸlıktan atmış dediler. Hükümetler geldi geçti. sadece Turgut Özal döneminde 3-4 ayda bir gizli bir ÅŸekilde gelip ailemle görüÅŸüyorum onun dışında hiç gelme fırsatım olmadı. Musa Anter’in oÄŸlu olmak büyük bir yükümlük istiyor. Yanlış yapma ÅŸansın daha az olması lazım. Ona layık bir evlat gibi hareket etmen gerekiyor. Babam hep ÅŸunu derdi bilseydim Anterler böle iyi olacak 3 deÄŸil 100 Anter yapardım. Ve babam artık benim bir kızım ve 2 oÄŸlum yok milyonlarca kızım ve oÄŸlum var derdi ‘’

BABAM BÄ°ZE YAÅžANTISIYLA KÜRTLÜÄžÜ ÖÄžRETTÄ°

Anter, “1941 yılında Ä°stanbul’a gidiyor uyanık ve zeki bir adamdı. Ä°stanbul’da büyüklerle tanıştı. Alman lisesinde okuyan Abdürrahim Zapsu’nun kızıyla evlendi. Babam bizlere hiç bir gün oÄŸlum-kızım bakın siz Kürt’sünüz böyle yapın demedi, yaÅŸantısıyla bizlere kürtlüÄŸü öÄŸretti. Kürtçe bilmediÄŸimiz için odasına almıyordu bizi. Åžuan bende çocuklarıma bunları yapıyorum. Onlara kürtlüÄŸü dayatmadan yaÅŸantımla onlaralar Kürt kimliÄŸini öÄŸretiyorum. Ä°ÅŸte çocuklarım yeni geldiler Ä°sveç’ten. Beni, ailesini ve Kürt halkını yaÅŸantısına ÅŸahit oluyorlar. Ülkeme dönmem için çok kez aradılar bende bir ÅŸarttım var dedim ÖZÜR Dilenecekse gelirim. Ben Recep Tayip ErdoÄŸan’nın özel izniyle gelmiÅŸ biriyim. Ankara’ya onlarla görüÅŸmek için gittiÄŸimde Ä°dris Naim ÅŸahin ve Hüseyin çelik benden özür diledi. Beni kimliÄŸimden dolayı vatandaÅŸlık çıkartılar ama ben kürdüm, Kürt olarak yaÅŸayacağım, Kürtçe konuÅŸacağım ve Kürtçe öleceÄŸim. Babam hep derdi kardeÅŸiz diyorsunuz ama neden eÅŸit haklar çerçevesinde yaÅŸamıyoruz böle bir kardeÅŸlik anlayışını tanımıyorum derdi. Bundan 15-20 yıl önce kürt yoktur. Babam kart kurt seslerinde geliyorsunuz anlayışla mücadele etti. Kürt kimliÄŸin tanıması için çok çaba sarf etti. Babam asla KürtlüÄŸünde, KürtçülüÄŸünden taviz vermeyen biriydi. Yurtdışında Kürtçe dili için yardımcı olunurken Türkiye de ise insanlar Kürtçe konuÅŸtuÄŸun için para cezası veya hapis cezasına çarpıtılıyor. Babamın kalemi sivri olduÄŸu için komplo düzenleyerek jitem tarafında öldürüldü. Her yıl 20 Eylülde önce Diyarbakır Seyrantepe’de anılıyor sonra mezarı başında anma ve ödül töreni düzenliyor. Hem Ape Musa’nın köyünü görmek hem de yaÅŸantısı ÅŸahit olmak için. Birçok yerden millet geliyor. Halkın buraya gelmesi ve Ape Musa’yı unutmaması bizlere sevinç kaynağı oluyor. Babamın evini müzeye dönüÅŸtürdük. DÄ°KA’ya Resmi anlamında projemizi sunduk büyük ihtimal kabul edilmiÅŸ en kısa zaman tam anlamıyla Apê Musa’nın evini müzeye dönüÅŸtürüp kapılarını tüm halklarımıza açacağız. Ben artık hayatımın geri kalanını babamın yaÅŸantısın geçtiÄŸi yerde idam etmek istiyorum. Ben onun biyolojik oÄŸluyum ama onun milyonlarca çocuÄŸu var. Benim Kürt gençlerden tek isteÄŸim kendi deÄŸerlerine kimliÄŸine onursal bir ÅŸeklide sahip çıkmalarıdır’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Apê Musa ( Anter ) 'in 22. Ölüm Yıldönemini Sevgiyle,saygıyla ve büyük bir özlemle Anıyoruz...

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri