• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Kürtçe okullar bugün açılıyor

Anadilde eğitim çalışmaları çerçevesinde pilot bölge olarak belirlenen Yüksekova, Cizre ve Diyarbakır’da Kürtçe eğitim verecek olan Kürtçe okullar bugün açılıyor.
2014-09-15, 07:56:20
Okunma: 632
0 Yorum
resim

Kürt Dili AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme DerneÄŸi (Kurdi-Der) TZP Kurdi ve EÄŸitim- Sen öncülüÄŸünde pilot bölge olarak seçilen Diyarbakır Lice, Şırnak Cizre ve Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Kürtçe ders verecek olan Kürtçe okullar bugün açılıyor.  

Bu hafta anadilde eÄŸitim konusunda bütün gözler bölgedeki okul boykotunda ve Cizre, Diyarbakır ile Yüksekova'da açılacak ve anadilde eÄŸitim verecek olan okullarda olacak.

Bu üç merkezde açılacak ve pilot okulların adım adım bölgenin genelinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Ä°lçenin Esenyurt Mahallesi'nde bulunan Dayîka UveyÅŸ ilkokulu bugün saat 11.00'de yapılacak açılışla eÄŸitime baÅŸlayacak.

Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova'daki bu okullarda, ilkokul düzeyindeki bir çocuÄŸun alması gereken tüm dersler programa konulurken, kitaplar ise Kürtçe basıldı. Ä°lkokulun 5 yıl süreceÄŸi okullarda ortaokul 3, Lise eÄŸitim süresi ise 4 yıl olarak belirlendi. Kürtçe okullarda eÄŸitim, ilk etapta öÄŸrencilerin konuÅŸtuÄŸu Kurmanci ve Dimilkî lehçelerinde baÅŸlarken, ilerleyen süreçte Türkçe ve Ä°ngilizce’nin yanı sıra öÄŸrencilerin taleplerine göre farklı dillerde de eÄŸitim verebilecek. 5 sınıf öÄŸretmeninin yanı sıra beden, müzik ve resim derslerini verecek öÄŸretmenlerin de yer alacağı eÄŸitim dönemi içerisinde alanlarında uzman olan bu öÄŸretmenler tamamen gönüllülük temelinde ders verecek. Kayıt olan öÄŸrencilerin üniformalarından kalemine kadar tüm ihtiyaçları ise öÄŸrenci velileri ile halkın kendisi karşılayacak.

Cizre’de de kurulan Dibistana Seretayî a Bêrîvan-Berivan Ä°lkokulu ve Diyarbakır'daki Ferzad Kemanger okulları da kitlesel törenlerle acıkacak.

Ä°LKOKULDAN ÜNÄ°VERSÄ°TEYE KADAR BOYKOT

Kurdî-Der BaÅŸkanı Sabahattin Gültekin boykot eylemi ve okulların açılması konusunda bir açıklama yaparak “90 yıldır asimilasyon politikaları uyguladınız olmadı ve bugün buradayız. Onun için biz kendi halkımıza diyoruz ki pazartesi gününden itibaren beÅŸ gün devletin eÄŸitim kurumlarını ilkokuldan üniversiteye kadar boykot ediyoruz” dedi.

ESP DE DESTEK VERDÄ°

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) anadilde eÄŸitimin saÄŸlanması, zorunlu din dersinin kaldırılması ve eÅŸit, bilimsel, demokratik bir eÄŸitim sistemi talebiyle yapılacak okulları boykotunu desteklediklerini açıkladı. Yazılı açıklama yapan ESP, “Kürt halkının ve Alevilerin, ulusal, toplumsal ve bireysel hakkı olarak anadilde eÄŸitimin saÄŸlanması, zorunlu din dersinin kaldırılması ve eÅŸit, bilimsel, demokratik bir eÄŸitim sistemi talebiyle yapılacak okulları boykot eylemini destekliyoruz.” denildi.

Anadilde eÄŸitim çalışmaları çerçevesinde pilot bölge olarak belirlenen üç bölgeden biri olan Cizre'de Kürtçe eÄŸitim verecek olan 'Bêrîvan Ä°lkokulu' için yarın yapılacak açılış törenine katılım için ilçedeki sivil toplum kuruluÅŸları ve siyasi parti temsilcileri çaÄŸrıda bulundu.

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri