• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

ABD’den çifte Türkiye açıklaması

Amerika Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı, Türkiye ile ilgili açıklamalar yaptı.
2014-09-13, 07:44:28
Okunma: 396
0 Yorum
resim

ABD'nin terör örgütü Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) önce etkisiz hale getirmek ardından da yok etmek için küresel koalisyon giriÅŸimlerine Türkiye mesafeli dururken, Abd DışiÅŸleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı Pentagon'dan Türkiye'ye yönelik çifte açıklama geldi.

HAMAS SORUSU

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, günlük basın toplantısında kendisine yöneltilen "Bakan Kerry, Gazze krizi sırasında Türkiye ile görüÅŸtü çünkü Türkiye'nin Hamas üzerinde etkisi var. ABD, Hamas'ı terörist örgüt olarak görüyor. Türkiye veKatar, Hamas'ın önde gelen bazı isimlerine ev sahipliÄŸi yapıyor. IŞİD'e karşı Türklerle aynı amacı paylaşırken, Hamas konusunda paylaÅŸmıyorsunuz. Bu durumda Türkiye neden Kontra-Terör ortağı olmak için uygun bir ülke mi. Terör örgütüne destek ver vermiyorlar mı?" sorusuna verdiÄŸi yanıtta, Türkiye'yi savundu. "Destek vermek sözünün" doÄŸru bir deÄŸerlendirme olmayacağı sözleriyle konuÅŸmaya baÅŸlayan Marie Harf, "Konu Türkiye ve Hamas'a gelince ben destek sözcüÄŸünü kullanmazdım. Çok açık ki Hamas ile iliÅŸkileri ve ateÅŸkes saÄŸlanması sürecinde yapıcı bir rol oynadılar. Türkiye yakın bir NATO müttefiki. Kendileriyle yakın bir kontra terör iliÅŸkimiz var. IŞİD'e karşı mücadelede de görüÅŸmelerimiz var. IŞİD'in keskin bir tehdit olduÄŸunu biliyorlar.

"IŞİD, HAMAS'TAN ÇOK FARKLI"

Hamas konusunda bizim pozisyonumuzu da biliyorlar. Ama IŞİD ile Hamas ve Gazze'de olup bitenler ayrı konular" diye konuÅŸtu. Hamas ve IŞİD'in farklı amaçları ve kapasiteleri olduÄŸunu anlatan Harf, "IŞİD son derece acımasız bir örgüt. Buna karşı ABD'nin öncülük ettiÄŸi, dostlarının da destek verdiÄŸi bir koalisyon oluÅŸturuyoruz. Buradaki durum, Hamas'ın bir terörist olmasından çok baÅŸka bir durum" dedi. Önemli olanın hangi grubun ne kadar tehlikeli, tehditkar, nerede ne yaptıklarına baÄŸlı olduÄŸunu söyleyen Harf, "Bakan Kerry, Türkiye'den koalisyona katılım konusunda açık yada gizli bir söz aldı mı" sorusunu da "Kendisi basın toplantısında da dile getirdi. Her ülke nasıl katkıda bulunacaklarına kendileri karar verecek. Çok açık ki her ülkenin oynayabileceÄŸi roller var. Bu konuda Türkiye kendi konuÅŸmalı" diye yanıtladı.

"BÄ°Z TÜRKÄ°YE'YE ÖZEL BÄ°R Ä°STEKLE GÄ°TMEDÄ°K"

Türkiye, dün ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un da gündeminde yer aldı. ABD'nin IŞİD'i önce etkisiz hale getirmek ardından da yok etmek için küresel koalisyon giriÅŸimlerine Türkiye mesafeli dururken, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü TuÄŸamiral John Kirby, IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye'nin katkı saÄŸlayacağın söyledi. Kirby, Pentagon'da düzenlediÄŸi basın toplantısında, "Türkiye'nin Suudi Arabistan'da yapılan terörle mücadele toplantısının sonuç bildirisini imzalamamasının nasıl deÄŸerlendirildiÄŸi" sorusuna verdiÄŸi yanıtta "Türkiye katkı saÄŸlayacaktır" dedi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in geçtiÄŸimiz günlerde Ankara'da CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ve Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Necdet Özel ile yaptığı görüÅŸmelerde "Ne yapabiliyorsanız, onu yapın" mesajı verdiÄŸini anımsatan Kirby,Türkiye'nin NATO müttefiki bir ülke olduÄŸuna deÄŸinerek, "BizTürkiye'ye özel bir istekle gitmedik. Türkiye'nin NATO müttefiki. Yalnızca coÄŸrafi konumunun avantajı için bile bu çabanın bir ortağı olacak.

"TÜRKÄ°YE Ä°ÅžARET VERDÄ°"

Kendileri de olacaklarının, olmak istediklerinin iÅŸaretini verdiler. Ama bunun nasıl ve ne zaman yapılacağı, açıklanacağı Türk liderlere ve Türk halkına baÄŸlı. Bunu biz dikte etmeyeceÄŸiz".Türkiye'nin IŞİD'e karşı askeri harekata hiçbir katkı saÄŸlamamasının ABD için bir kaygı verici bir etken olmadığını düÅŸündüÄŸünü belirten Kirby, "Böyle bir sorun oolacağını düÅŸünmüyorum. Türkiye katkı saÄŸlayacaktır, bunu söylediler. Ama bunu kendi yöntemleriyle, Türk halkının da iradesine uygun olarak yapacaklar" diye konuÅŸtu.

"IŞİD'Ä° HÄ°Ç BÄ°R ZAMAN KÜÇÜMSEMEDÄ°K"

Basın toplantısında, Amerikan istihbarat örgütü CIA'nın IŞİD'le ilgili 10 bin üyesi olduÄŸu istihbaratının, ÅŸimdi 20-31 bir arası olarak deÄŸiÅŸtirilmesi ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Kirby, 'Bizim Pentagon'da IŞİD'e bakışımız da her zaman çok açık oldu. IŞİD'i hiçbir zaman küçümsemedik. Ancak yapılacak operasyonlarda sayının ne olduÄŸunun da pek önemi yok" dedi. Kirby, hava saldırıları sırasında IŞİD'in lider kadrosunun da hedef alınıp alınmadığı sorusunu da "Åžimdilik lider kadroyu hedef almıyoruz" diye yanıtladı.

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
EN ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri