• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

IŞİD’lilerin tüyler ürperten itirafları

STERK TV’de ‘Soysuzlar Çetesi: IŞİD’ adlı haber-belgeseli yayımlandı. 20’yi aşkın çete elemanının itiraflarının yer aldığı program, IŞİD’in insanlık dışı yöntemlerini tüyler ürperten itiraflarla bir kez daha ortaya koyuyor.
2014-08-28, 08:40:39
Okunma: 653
0 Yorum
resim

Rojava AsayiÅŸi ve YPG güçleri tarafından bir süre önce yakalanan IŞİD elemanlarının itirafları, dün akÅŸam STERK TV’de yayınlandı. ‘Soysuzlar Çetesi: IŞİD’ adlı programdaki anlatımlar, bu güne kadar bütün savaÅŸlara ve ÅŸiddet örgütlerine iliÅŸkin bilinenleri unutturacak cinsten…

Belgeselde önce tarihe bir gönderme yapılıyor. IŞİD’in tıpkı 1818 yılında Ä°ngiltere’de yayımlanan ünlü yazar Mary Shelley ‘Frankenstein’ adlı korku romanında anlattığı gibi, dünyanın bütün savaÅŸ çöplüklerinden ve mezbahanelerinden toplanan malzemeyle oluÅŸturulmuÅŸ bir ucube olduÄŸu tespiti yapılıyor. Bu iÅŸin arkasında ise küresel güçler olduÄŸu vurgulanıyor.

EN BÜYÜK SÄ°LAHLARI DEHÅžET VE KORKU SALMAK

Belgeselde IŞİD’in en büyük silahının dehÅŸet ve korku yaratmak olduÄŸuna dikkat çekilerek, Musul’u iÅŸgal ederken rastgele sokakta seçtikleri insanlara ateÅŸ etmeleri, din, dil ve etnik kimlik, yaÅŸ ve cinsiyet gözetmeksizin keyfi infazlar, baÅŸ kesmeler, tecavüz,  diri diri insanları çukurlara atma gibi uygulamalarla sıralanıyor.

Çetelerin korku ve dehÅŸet salmak için katliamları gizleme gereÄŸi duymadıkları, aksine daha çok insan tarafından bilinmesi için çektikleri görüntüleri servis ettikleri dile getiriliyor.

IŞİD ÅžENGAL Ä°ÇÄ°N KÄ°MÄ°NLE ANLAÅžTI?

Ardından Rojava’da YPG güçleri tarafından yakalanan 20’ye yakın çete üyesinin itirafları yer alıyor.  

IŞİD içinde faaliyet gösteren Åžêrko Xêredîn Silêman adlı bir kiÅŸinin Musul’un iÅŸgalinden sonra Åžengal üzerine yapılan bir pazarlıktan bahsediyor. Dikkat çeken ÅŸey ise, itirafların çetelerin Åžengal’a saldırısından önce kaydedilmiÅŸ olması…

IŞİD’in Güney Kürdistan yönetimi ile Åžengal konusunda anlaÅŸtığını iddia eden Åžêrko Xêredîn Silêman’ın anlatımları ÅŸöyle:

 ‘’Önce bir birlerine karşılardı, ama sonuçta anlaÅŸtılar. Irak Kürdistan yönetimiyle IŞİD anlaÅŸtı. Ä°ttifak yaptılar. Biliyorsunuz, Irak Kürdistan’ı ‘Åžengal bizimdir’ diyor. AnlaÅŸtılar, tamam dediler. Bu Åžengal’i onlara verelim. Ne onlar bize karışsın, ne de biz onlara karışalım.’’

Åžêrko Xêredîn Silêman, Güney Kürdistan’ın istihbarat örgütü olan Parastin tarafından eÄŸitildiÄŸini ve IŞİD ile ortak operasyon amacıyla Rojava’ya gönderildiÄŸini de iddia ediyor.

‘CÄ°ZRE, ADANA, URFA’DA Ä°RTÄ°BAT NOKTALARI VAR’

Çete elemanları Türkiye’nin IŞİD’e verdiÄŸi destek konusunda da çarpıcı itiraflarda bulunuyor.

Ä°tirafçıların anlatımlarına göre, Türkiye IŞİD için sadece bir geçiÅŸ koridoru deÄŸil, aynı zamanda her türlü lojistik desteÄŸi buldukları bir alan. Ä°tirafçılar Türk istihbaratı ile yakın iliÅŸki içinde çalıştıklarını, istedikleri zaman Türkiye’den silah getirdiklerini bir bir anlatıyorlar.

Mihemed Yûsif Vazo adlı itirafçı Cizre, Adna ve Urfa’da eleman ve irtibat noktalarının olduÄŸunu söylüyor. Ebdulkerîm Îbrahîm adlı bir baÅŸka çete üyesi ise üç kez Türkiye’ye gittiÄŸini, ilk gittiÄŸinde Rus yapımı 5 silah, ikincisinde 6, üçüncü kez gittiÄŸinde ise 3 silah getirdiÄŸini söylüyor.

IŞİD SORUMLUSU ADANA Ä°STÄ°HBARATI Ä°LE ÇALIÅžIYOR

Yûsif Vazo bu iliÅŸki trafiÄŸinin bizzat devlet kurumlarıyla birlikte yapıldığını da anlatıyor:

“Mihemed Marûf  aracılığıyla Türkiye’den silah temin ediliyordu. Cizre’de otobüs garajının yanında onları bekledim. Daha sonra beni otele götürdüler. Rakka bölgesinde IŞİD sorumlularından olan Åžibil El Himêdî Ehmed aracılığyla bu iliÅŸki saÄŸlanıyordu. Bu ÅŸahıs Adana istihbaratı ile birlikte çalışıyor. Ve silah temin ediyor. Ayrıca eleman geçiÅŸleri için de Türkiye kullanılıyordu. Mihemed Hacî 30’u aÅŸkın El Kaide-IŞİD üyesinin Derik’e geçirildiÄŸini aktarmıştı.”

‘NÄ°KAH KAYDI’ DÄ°YE TECAVÜZLERÄ° SAYIYORLAR!

Belgeselde en dikkat çekici bölüm ise, çete üyelerinin kendilerini tanıtırken isimlerinin yanı sıra, üye kayıt numarası bir de ‘nikah’ numaralarını söylemeleri!

ÖrneÄŸin programda konuÅŸan Cinêd Cemîl Silêman’ın üye kaydı 333, nikah kaydı 583.

Ebbas Ebû El Emîr kod adlı Mihemed Sebah HebeÅŸ örgüt üye numarasının 500, nikah numarasının ise 400 olduÄŸunu belirtiyor.

Bir baÅŸka itirafçı Ebdulkerîm Îbrahîm Bazo da nikah numarasının 5, örgüt üyeliÄŸinin ise 19 numara söylüyor.

IŞİD itirafçıları programda, “nikah” denilen ÅŸeyin aslında tecavüz olduÄŸunu açıklıyor.

Anlatımlara göre, örgüte kabul edilmesi için her erkek üyeye tecavüz ediliyor. Katılmayı reddedenlere ÅŸantaj için bu tecavüz anı kameralarca kaydediliyor.

ÖrneÄŸin 1994 doÄŸumlu Ferhan Salim Unûf Safên daha önce tanıdığı olan Silêman Kohnê, Ebû Qûteybe ve Cinêd Cemîl tarafından kaçırıldığını, daha sonra defalarca tecavüze uÄŸradığını anlatıyor:

“Bayılmıştım. Ayıldığım zaman bana ÅŸu an Cezaa’da IŞİD’in yanındasın dediler. Bana katılmamı söylediler. Bunun mümkün olamayacağını söyledim. Bana aklınızın alamayacağı kötü ÅŸeyler yaptılar. O kadar ki bana yapılanları Amerikalılar Ebe Garip’te yapmadılar. Ä°srailliler Filistinlilere yapmadı. Gerçekten anlatmaya utanıyorum. Mele Newaf, Hecî Mehmûd, Silêman Kohnê, Cinêd, Ebid ve adlarını bilmediÄŸim 3-4 kiÅŸi daha vardı. Onların yüzleri kapalıydı. Yaklaşık on kere ‘nîkah’ kıydılar!”

Ebdulkerîm Îbrahîm Bazo ise örgüte üye olmak için ‘nikah’ın ÅŸart olarak konulduÄŸunu belirtiyor. Nikah töreninin bir “ayin” gibi yapıldığını söyleyen Bazo, “bana bunu yapanlar savaÅŸman için moral ve güç kazandın diyorlardı” diye ekliyor.

ÅžANTAJ Ä°ÇÄ°N TECAVÜZLER KAYDA ALINIYOR

Bazo’nun bahsini ettiÄŸi Cinêd Cemîl Silêman ise, çete üyelerinin kendisinin IŞİD’e katılması için ellerindeki ‘nikah kaydı’ ile ÅŸantaj yaptıklarını söylüyor:

“Silêman Kohnê beni Çem Çêlek köyüne götürdü. Burada Hecî Newaf Mele Mehmûd tarafından ‘nikahım’ gerçekleÅŸti. Gözlerimi kapattılar ve beni baÅŸka bir odaya aldılar. Burada nikahımı kıydılar. Sonra Silêman beni eve bıraktı. Yaklaşık 15 gün sonra bize geldi ve örgüte tam katılım saÄŸlamam gerektiÄŸini söyledi. Ä°stemiyordum. Ancak ellerinde görüntü vardı. Bana katılmazsam görüntüleri aileme göstereceklerini söyleyerek tehdit ettiler.”

Ebû Quteybe olarak bilinen Ehemd Hisên adlı itirafçı da insanın kanını donduracak açıklamalarda bulunuyor:

“Ben Malikiyê’nin (Derik) Åžerbaniyan aÅŸiretindenim. Belli bir zaman önce Silêman Kohnê bana IŞİD’e katılmam için teklif yaptı. Ancak yeni evli olduÄŸumu ve bu türden iÅŸlerde yer almak istemediÄŸimi kendisine söyledim. KornîÅŸ yolu üzerinde iki kiÅŸi tarafından kaçırıldım. Ellerimi baÄŸladılar ve bir ÅŸeyler koklatarak beni bayılttılar. Gözlerimi açtığımda çok kötü bir kokunun geldiÄŸi bir odadaydım. Ne yaptısam beni odadan dışarı çıkarmadılar. Aklım başıma geldiÄŸinde yüzleri kapalı 5 kiÅŸi karşımda duruyordu.IŞİD’e katılmam için bir daha teklif ettiler. Red ettim. Bu kez iÅŸkenceye baÅŸladılar. Kötü ÅŸeyler yaptılar bana. Üzerimde sigara söndürdüler.  Guantenamo’da Iraklılara bu tür iÅŸkenceler yapılmamıştı. Sanırsın ellerinde bir kafir var. Gözlerimi kapattılar ve beni tümden çırılçıplak soydular. 15 kez ‘nikah’ gerçekleÅŸtirdiler. Daha sonra başımı yıkadılar. Kolonya sürdüler bana. Odadan dışarı çıkardılar. Nikahsız hiç kimsenin IŞİD’e katılamayacağını belirttiler. Daha sonra çok acayip ayetler okudular. Onlar ayetleri okudukça gözümün önüne başı kesilmiÅŸ insanlar geliyordu. Akademik Arapça konuÅŸuyorlardı.”

‘KÜRTLERÄ° ÖLDÜRÜN DÄ°CLE NEHRÄ°NE ATIN’

Ä°tiraflar, IŞİD’in üyelerine Kürt düÅŸmanlığını aşıladığını da ortaya koyuyor.

Bir itirafçı kendi içlerindeki “eÄŸitimlerde” Kürtlerin kafir olduklarının propagandasının yapıldığını belirterek, “bize Kürtleri öldürün ve Dicle nehrine atın, diyorlardı. Onlar Müslüman deÄŸil kafirdirler, öldürülmeleri caizdir, diyorlardı” ifadelerini kullanıyor.

Bu düÅŸünceyle hareket eden ve bombalı saldırılara giriÅŸen çete üyelerinden bazıları Derik’te bombalı bir saldırı ardından YPG güçleri tarafından yakalandı.

Çete üyelerinin tecavüz anlatımlarında adı geçen, çetenin önde gelenlerinden Silêman Mihemed Kohne’nin kendisi de belgeselde konuÅŸuyor ve Derik’teki patlamayı detaylarıyla anlatıyor.

Sivilleri katletmek için Derik’i kana bulayan bu çete başının yeÄŸeni de bu patlamada ölüyor. Saldırı aynı zamanda video ile kayıt altına alınıyor.

‘Soysuzlar Çetesi: IŞİD’ adlı belgeselin sonunda ise “Ä°ÅžID katiller ordusu olarak küresel ve bölgesel güçlerin desteÄŸine raÄŸmen Kürtler karşısında stratejik baÅŸarı saÄŸlamış deÄŸil. Yaptığı vahÅŸet, yarattığı korku seli Kürdistan’da direniÅŸ duvarlarına çarparak tuzla buz oluyor” denilerek IŞİD çetelerinin Rojava ve Güney Kürdistan’da aldıkları yenilgi ve hüsrandan kareler aktarılıyor.  

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
EN ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri