• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

IŞİD’İN YENİ CEPHANELİĞİ

Irak ve Suriye’ye ait askeri tesisleri ele geçiren IŞİD, yeni silahlarıyla daha da güçlenmiş durumda. 2 milyar dolarlık servet sahibi IŞİD’in uçağı bile var.
2014-08-27, 09:54:53
Okunma: 563
0 Yorum
resim

Suriye’nin kuzey kısmında (Rojava) ve Irak’ın üçte birinde kontrol ettiği topraklarda hilafet ilan eden IŞİD çetelerinin ele geçirdiği gelişmiş silahlar; çetelerin gücünü artırmasına hizmet ediyor. Pazar günü Suriye ordusuna ait Tabka askeri üssünü günler süren çatışmanın ardından alan çeteler, MiG-21B tipi süpersonik savaş jetlerini ele geçirdi.

Milliyet'in haberine göre, IŞİD’in jetleri kullanacak insan gücüne sahip olmadığı tahmin edilse de çete üyelerinin beraber fotoğraf çektirdikleri yeni ‘oyuncakları’ endişe yaratıyor. İki milyar dolarla dünyanın en zengin terör örgütü sayılan IŞİD, Suriye ve Irak’ta ele geçirdiği askeri tesislerde el koyduğu askeri teçhizatla durdurulması zor bir yapıya dönüşüyor. Militanların Irak askerlerinin görev yerlerini bırakıp kaçmasıyla altı tümene denk silah ve zırhlı araçları aldığı biliniyor. IŞİD’in elde ettiği bilinen silahların listesi şöyle:

* SA-16: IŞİD’in Tabka’da ele geçirdiği en önemli silahlar. Omuzdan atmalı ve taşınabilir fırlatma mekanizması 16 bin feet’e (4.8 kilometre) kadar roket atabiliyor. IŞİD’in elinde FIM-92 Stinger ısı güdümlü uçaksavar ve aynı sınıftan SA-7 da bulunuyor. Helikopterler ve alçaktan uçan sivil uçakların cihatçıların kontrolündeki bölgelerde yerden vurulma riski taşıyor.

* AIM-9 Sidewinder: Jetler tarafından kullanılan, ısı güdümlü, havadan havaya muharebe füze sistemi. Patlayıcı başlığa ve kızılötesi yol gösterici sisteme sahip ABD malı füzelerin fiyatı yaklaşık 90 bin dolar.

* Tank: Uzmanlara göre IŞİD’in yaklaşık 30 tane Sovyet yapımı T-55 ve 10 adet T-72 savaş tankı var.

* Humvee: Yüksek Hareket Kabiliyetli Çok Amaçlı Vasıta. ABD ordusunun çekilirken Irak ordusuna bıraktığı Humveeler, IŞİD’in Musul’daki askeri üsleri işgal etmesiyle el değiştirdi. AFP, haziran ayı sonunda IŞİD’in Humveeleri Türkiye-Suriye sınırında kullandığını bildirmişti.

* UH-60: Sikorsky’nin ürettiği, “Kara Şahin” olarak bilinen asker taşıma ve saldırı helikopteri. IŞİD, Musul havalimanında bu helikopterle birlikte askeri kargo uçaklarına da el koydu.

* M-79 Osa: Güdümlü tanksavar füzesi. HJ-8 ve AT-4 tipi uçaksavarlar da militanlar tarafından kullanılıyor.

* BM-21 Grad: Zırhlı roket fırlatıcı araç. Aynı anda birden çok roket fırlatılabiliyor.

* Scud: Sıvı yakıtlı balistik füze. IŞİD’in elinde en az bir tane olduğu tahmin ediliyor.

* Kimyasal Silahlar: IŞİD, Irak’ta Saddam Hüseyin döneminden kalma kimyasal silah tesislerini ele geçirse de uzmanlara göre tesislerde bulunan malzemeler tehlike teşkil etmiyor.

Etiketler :
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri