• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Demirtaş: Kadınlarla yönetmeye hazırım

KA.DER’in düzenlediği toplantıda kadın örgütleri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Demirtaş, eş cumhurbaşkanlığı sisteminin fiili olarak uygulanabileceğini söyleyerek, "Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri de kadın olmalı.
2014-07-25, 10:40:17
Okunma: 371
0 Yorum
resim

Halkların ve DeÄŸiÅŸimin CumhurbaÅŸkanı Adayı Selahattin DemirtaÅŸ, Ä°stanbul'da KA.DER'in düzenlediÄŸi bir toplantıda kadın örgütlerinin temsilcileri ile bir araya geldi.

Dedeman Oteli'nde yapılan toplantı, CHP/MHP ittifakının adayı Ekmeleddin Ä°hsanoÄŸlu'nun geçtiÄŸimiz hafta yaptığı toplantının aksine basına açık gerçekleÅŸti.

Toplantının moderatörlüÄŸünü gazeteci Åžirin Payzın yaptı. 

Toplantının açılışını yapan KA.DER BaÅŸkanı Gönül KarahanoÄŸlu, seçilecek cumhurbaÅŸkanından talep ve beklentilerini açıkladı.

CumhurbaÅŸkanının fanatizm, yobazlık, ırkçılık, militarizm, nefret söylemi, toplumsal yozlaÅŸma, ÅŸiddet ve savaÅŸa karşı "rol model" sıfatını üstlenmesi gerektiÄŸine dikkat çeken KarahanoÄŸlu, beklentileri ÅŸöyle sıraladı:

"Tüm görevlendirmelerde eÅŸit temsiliyet ve pozitif ayrımcılık ilkesine uygun davranmalı.

Kanun hükmünde kararname çıkmasını yetkisini kullanmamalı.

ÖnceliÄŸini 'yurtta barış, dünyada barış' olarak belirlemeli.

Kadın-Erkek EÅŸitliÄŸi Bakanlığı'nın kurulması için çalışmalı.

Devlet Denetleme Kurulu'nu atarken eşitlik ilkesini dikkate almalı.

Kadına karşı her türlü ayrımcılığın ve ÅŸiddetin sonlandırılması için çalışmalı.

Uluslararası ve ulusal ziyaret programlarına kadın kuruluÅŸlarını dahil etmeli. 

Kadının siyasette karar sahibi olabilmesi için çalışma yapmalı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 25 Kasım Kadına Karşı Åžiddete Son Günü, 5 Aralık Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı Günü gibi ulusal ve uluslararası günlerde TBMM'yi özel gündemle toplantıya çağırmalı."

KarahanoÄŸlu'nun ardından DemirtaÅŸ ile söyleÅŸi baÅŸladı. SöyleÅŸi sırasında kadınlar sık sık DemirtaÅŸ'ı alkışladı. DemirtaÅŸ, Åžirin Payzın'ın "KA.DER'e ne mesaj vermek istersiniz?" sorusuna "Dezavantajlı grupların taleplerinin görünür kılınması için bu kampanyayı bir fırsat olarak deÄŸerlendirdik. Kendi adaylık propagandamdan çok daha önemli olan kadın sorununun görünür olmasıdır" yanıtını verdi.

CumhurbaÅŸkanı seçim sürecinin en büyük eksikliÄŸinin kadın adayı olmaması olduÄŸunu bir kez daha hatırlatan DemirtaÅŸ, "Kadın aday çıkartılmadığı için hepimiz özeleÅŸtiri vermeliyiz. Önümüzdeki seçimde kesinlikle bir kadın aday çıkartılmalı" diye konuÅŸtu. 

"Yeni bir yaÅŸamı inÅŸa etme projemizin fikri kadın mücadelesidir, bizi de deÄŸiÅŸtiren kadın mücadelesidir" diyen DemirtaÅŸ, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Siyasi geleneÄŸimizde, kadının özgürlük mücadelesi, kendi eÅŸit kimliÄŸi ile var olma mücadelesi çok önemli bir noktaya geldi. Dünyada da bir ilk yaÅŸanıyor. Hem parlamentoda, hem de seçilmiÅŸ yerel kademelerde, hem de il ve ilçe yönetimlerde kadın temsiliyeti dünya ortalamasının üzerinde. Belediyelerde eÅŸbaÅŸkanlık sistemi bizim partimizde uygulanıyor. YSK bu çalışmaya izin vermiÅŸ olsaydı, eÅŸ cumhurbaÅŸkanı ardayı olarak bu seçime katılmayı arzuladık. Ancak sistem buna izin vermedi. Partilerimizde eÅŸ baÅŸkanlık mücadelesi kadın arkadaÅŸlarımızın mücadelesi ile artık yasallaÅŸtırıldı." 

'KA.DER'Ä°N MANÄ°FESTOSUNA Ä°MZA ATIYORUM'

KA.DER'in seçim manifestosunun altına imza attığını söyleyen DemirtaÅŸ, "Kadının Cumhur Meclisleri"ni anlattı: "CumhurbaÅŸkanı tek kiÅŸilik bir makam olarak görev yapıyor. Halktan tanıştığı, fikir almak  zorunda olduÄŸu hiçbir kurum yok. Sadece resmi danışmanları var. MGK'ya baÅŸkanlık yapıyor. MGK zaten darbe ürünüdür. Kaldırılmalı. MGK cumhurbaÅŸkanının fikir alacağı bir kurum deÄŸil. Halkın baÅŸkanlığını yapacak kiÅŸinin karar alırken, halkla bağını kurabileceÄŸi mekanizmalara ihtiyaç var. Bu mekanizmaları yaratacağız."

Kadın örgütlerinin seçtiÄŸi bir kadın meclisi ile çalışmaya da hazır olduÄŸunu söyleyen DemirtaÅŸ, "Kadınlarla ilgili her konuda öneriler sunabilir, yasalar konusunda destek sunar, eleÅŸtiride bulunur. MGK ile toplantı yapmaktan çok daha kıymetli bir toplantı olacaktır" dedi. 

DemirtaÅŸ, eÅŸ baÅŸkanlık sisteminin de fiili olarak uygulanabileceÄŸini söyledi. "Genel sekreter kadın olabilir mi?" sorusuna, "Olabilir tabi ki. Oradaki çalışanların yarısı kadın olmalı. Genel sekreter kadın olmalı. Kadın örgütlerinin seçeceÄŸi bir temsilci ile eÅŸ cumhurbaÅŸkanı ile çalışmaya hazırım" ÅŸeklinde yanıt verdi. 

'YENÄ° BÄ°R YAÅžAM TEKLÄ°FÄ° SUNUYORUZ'

Bir soru üzerine yeni yaÅŸam belgesinin tüm halklara sunulduÄŸunu belirten DemirtaÅŸ, "Elbette Kürt'üm, ezilen bir kimliÄŸi içerisinden geliyorum. Bunu bir avantaj olarak görüyorum. EzilmiÅŸliÄŸi kitaptan öÄŸrenmedim, mücadeleyi de kitaptan öÄŸrenmedim. EzilmiÅŸliÄŸi, kadınlar, Ermeniler, Müslümanlar, Aleviler iyi bilir. Bütün bu kimliklerin yeni bir yaÅŸam hukuku ile bir arada olması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Ezilenler adına yeni bir yaÅŸam teklifi sunduk. Ezilenden, halktan yana yeni bir yaÅŸam inÅŸa etme teklifini sunduk. Öncelikleri halklar arasındaki gerilim alanlarını doldurmalıyız" diye konuÅŸtu. 

DemirtaÅŸ, "Kürt seçmen ne yapacak?" sorusuna "Yeni yaÅŸam teklifini sadece Kürt halkına sunmadık. Halkımız zaten bunun mücadelesini veriyor. Bu projeyi ilk defa birlikte sunuyoruz. Kürtler, hem dinine hem diline saygı duyarak, yeni yaÅŸam çaÄŸrısının içinde olacak. Bu yeni yaÅŸam çaÄŸrısı dini öteleyen bir çaÄŸrı deÄŸil. OrtadoÄŸu'da dini dıştalayan bir yaklaşım gerçekdışı olur. Hangi inançtan olursa olursa ona yeni yaÅŸam teklifini sunuyorsak, bu muhafazakar için de geçerli. Kürtler ve Türklerin muhafazakar kesimleri de bu mesajı alacaktır. Onun da bir Müslüman olarak toplumda korkmadan yaÅŸayabileceÄŸi, yeni yaÅŸam teklifi bizdedir. AKP'de deÄŸil. Yeni yaÅŸam teklifimizi bütün toplumsal kesimlere soruyoruz" dedi.

"Evdeki eÅŸitlik nasıl?" sorusuna, "Zamanımın çok büyük bir kısmı dışarıda geçiyor. Kızım 7 yaşına geldiÄŸinde, 4 yılı evin dışında olmuÅŸtu. Evin bütün yükü, eÅŸimin üzerinde. Her ÅŸeyi ile o ilgilendi. Onun açısından kolay deÄŸil. Bu konuda benim eÅŸitlik talep etme hakkım yok. Kendimi hep onlara borçlu istiyorum" diye konuÅŸtu. 

DemirtaÅŸ, 4-4-4 EÄŸitim Yasası ile ilgili olarak, "Ben cumhurbaÅŸkanı olsaydım, bu yasayı kesinlikle veto ederdim" ifadelerini kullandı.  

"Kadına yönelik ÅŸiddetin durdurulması için somut öneriniz var mı"? sorusuna ÅŸu yanıtı verdi: "Tek başıma bu sorunları çözemem elbette. Ancak o makamı kullanarak mücadele ederim. Kadına yönelik ÅŸiddetle mücadelede uzun süreli bir mücadele. Devletin çıkardığı yasaları uygulayacak polisin, hakimin zihniyeti de deÄŸiÅŸmeli. Åžikayet dilekçesi verdiÄŸiniz savcı, polis de eÄŸitimden geçmeli. CumhurbaÅŸkanı sorunun yaÅŸandığı yerde olmalı. Kadının öldürüldüÄŸü yerde olmalı. AÅŸirete, erkeÄŸe bunu yapamazsınız demeli. Kadına sahip çıkmalı. Ben bunları yapacağım."

"Mustafa Kemal Atatürk, Türklük hakkında ne düÅŸünüyorsunuz" sorusuna ÅŸu yanıtı verdi: "Türklük, cumhuriyetin kuruluÅŸunda ulus devletin inÅŸasından bir üst kimlik olarak tanımlansaydı, Türkiye'de yaÅŸayan herkes kendine 'Türk'üm' diyebilirdi. Ama bugün kendime 'Türk'üm' dediÄŸimde, kendi kimliÄŸimi inkar etmiÅŸ olurum. Türk deÄŸilim ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Bu ülke ortak vatansa, bu ülkeyi ben de yönetebilirim. Türk yönetiyorsa, ben de yönetebilirim. Bir Kürt yönetmek isteyince neden sorun çıkıyor? Kemal Atatürk, bu ülkenin kurucu önderidir. Ama yaptığı hatalar yok mudur.  Atatürkçülük adına sonradan yapılanlar tartışılmalı. Teklik kimliÄŸe dayalı ulus dayatması da Kemalizm açısından sorgulanmalıdır. Ä°lericilik adına kendini sorgulamayan bir düÅŸünce kendini nasıl ilerici tanımlayabilir. Ben solcuyum, eleÅŸtireye açığım. SavunduÄŸum her düÅŸünce mutlak doÄŸrudur demiyorum. EleÅŸtiriye açığım. Ama önce ÅŸunu kabul edeceksin ondan sonra cumhurbaÅŸkanı olacaksın, denilirse, bu kabul edilebilir deÄŸildir. Hem sorgulayıcı hem de eleÅŸtireye açık olmak gerekiyor. Ä°slamiyetin de sorgulanması gerekiyor."

"Türkiye'nin cumhurbaÅŸkanı olacak mısınız?" sorusuna, "Birlikte yaÅŸama iradesinin bir teyidi olarak bu kararı aldım. CumhurbaÅŸkanlığı bölme açısından elveriÅŸli bir makam deÄŸil açıkçası" dedi.  DemirtaÅŸ'ın "Bu ülke Kenan Evren'e cumhurbaÅŸkanı diyebildi, bana neden diyemez?" sözü kadın yoÄŸun alkış aldı. 

'KADIN BEDENÄ° HAKKINDA TEK SÖZ KADININDIR'

Kürtaj ile ilgili bir soru üzerine DemirtaÅŸ, "Kadın bedeni üzerinde hiçbir otoritenin tasarruf hakkı yoktur. Devletin bunu tartışması bile abestir. Kadın bedeni ile ilgili her ÅŸey, kadını ilgilendirir. Ne kocanın, ne babanın, ne de Tayyip ErdoÄŸan'ın bu konuda hakkı vardır" dedi.

LGBTÄ°'lerle ilgili soru üzerine DemirtaÅŸ, "Ä°nsan hakları 'amasız ancaksız' hayata geçirildiÄŸi oranda insan haklarıdır. KiÅŸilerin cinsel kimlikleri, cinsel yönelimleri insan haklarında kriter deÄŸildir. LGBTÄ°'ler de dahil olmak üzere herkes toplum içerisinde insanca yaÅŸamalıdır, yeni yaÅŸam belgemizin ilkesi de budur. 'Ama' dediÄŸniz zaman insan hakkı ortada kalmaz. Bütün ayrımcılığı uÄŸrayan kimliklerde dik durmak gerekiyor" dedi.

"Bunun siyasi bir risk olduÄŸunu düÅŸünüyor musunuz?" sorusuna ÅŸu yanıtı verdi: "Evet risktir. Biz bugüne kadar hangi siyasi projemizde risk almadık ki. ÖtekileÅŸtirilmiÅŸ kimlikleri karşımıza alırsak, biz de iktidara yürüyebilirdik. Kardın özgürlüÄŸünü savunurken, Kürtlerin, Ermenilerin haklarını savunurken de siyasi risk almış oluyorum. Ancak risk almadan toplumsal dönüÅŸüm yaÅŸanamaz ki."

"Ä°kinci turda ne yapacaksınız?" sorusuna DemirtaÅŸ, "Ä°kinci tura kalamazsam, partimiz kararını verecek. Partim, kesinlikle herhangi bir adayı destekleme kararını almayacak. Buna karşı nasıl bir alternatif sunacağımızı partim tartışacak. Onu da seçimden sonra kararlaÅŸtıracağız" dedi. 

Demirtaş son olarak, "Oy kullanmak bir sorumluluk. Herkes sandığa gitmeli" dedi.

Yurtdışındaki sandık güvenliÄŸi konusunda bir endiÅŸeniz var mı? sorusuna, "Oylar kullanıldığı yerde sayılmayacak. Ankara'ya getirilecek. O yolculukta müÅŸahitler bulunmayacak. Zaten çalma konusunda sabıkası olan bir yönetim. Bu konuda kaygılıyız ki tabi ki. Bizim de temsilcilerimiz o taşıma sırasında olmalı" diye konuÅŸtu. 

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri