• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

çalışmalarına Batman’dan başladı

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmalarının startını verdiği Batman’da, çevre illerden de gelen 900 sivil toplum örgütü temsilcisi ile görüştü.
2014-07-23, 08:47:12
Okunma: 399
0 Yorum
resim

BATMAN - Halkların Demokratik Partisi (HDP) CumhurbaÅŸkanı adayı Selahattin DemirtaÅŸ, seçim çalışmalarının bölge ayağına Batman'da yüzlerce STK temsilcisinin katıldığı toplantıyla baÅŸladı.

Batman giriÅŸinde bulunan Bardakçılar Dinlenme Tesisi'nde partililer tarafından karşılanan DemirtaÅŸ, toplantının gerçekleÅŸtirileceÄŸi Siirt yolu üzerindeki Beyaz Åžato DüÄŸün Salonu'na geçti. Batman'dan 500, Diyarbakır'dan 200, Siirt'ten 100 ve Mardin'den 100 olmak üzere toplam 900 STK temsilcisinin hazır bulunduÄŸu toplantıda, HDP milletvekilleri ve yöneticileri de bulundu. Toplantıya bütün Êzidi, Süryani ve Alevi dernek ve kuruluÅŸ temsilcileri ile Roboskili anneler de katıldı. 

Rojava ve Filistin'de yaÅŸanan katliamları kınayarak konuÅŸmasına baÅŸlayan DemirtaÅŸ, "Mazlumdan yana tutum almak insani deÄŸerlere saygı gösteren herkesin boynunun borcudur. Ezilenden yana tutum almak onurlu toplum ve devletlerinin görevidir. Elbette ki Ä°srail'in karşısında duracağız. Ä°nÅŸallah en kısa zamanda yapılan ateÅŸkes çaÄŸrıları karşılık bulacaktır. Buradan bir kez daha Filistin halkının yanında olduÄŸumuzu bildirmek istiyorum. Son iki yıldır direnen Rojava halkı ve son 2 aydır IŞİD çeteleri karşısında direnen Kobanê halkının yanındayız. Mazlumlar, zalimlere karşı bir arada olmalıdırlar. Bir buçuk aydır ne Türkiye Cumhuriyeti BaÅŸbakanı ne de DışiÅŸleri Bakanı Kobanê ile ilgili tek cümle kurmuÅŸ deÄŸil. Elbette ki baÅŸbakanın Filistin'de yaÅŸanan vahÅŸeti kınaması normaldir. Anormal olan Kobanê'ye dönük tek kelime etmemeleridir. Ä°ki gündür Rojava sınırında IŞİD'i protesto eden insanlara barbarca saldırılıyor, araçlar güvenlik güçleri tarafından tarumar ediliyor. Demek ki kelle kesip top oynayan IŞİD'i Türkiye'de protesto etmek yasak. Gazze'ye aÄŸlayıp Kobanê'ye ve Lazkiye'ye aÄŸlamazsanız samimiyetinizi herkes sorgular" ifadelerini kullandı.

Kobanê'de yaÅŸanan saldırıların tüm insanlığa yönelik olduÄŸunu belirten DemirtaÅŸ, "Kobanê'de direnenler, Ä°zmirlilerin adına, Hewler adına, Ä°stanbul adına, Trabzon adına, BaÄŸdat adına direniyor" dedi. Kobanê direniÅŸi devam ederken Ceylanpınar'da yaÅŸanan çatışmaya da deÄŸinen DemirtaÅŸ, "Konu henüz tam aydınlatılmamasına raÄŸmen TSK'nın yaptığı açıklamada olayı PYD'ye yüklemesi ilginçtir. Üstelik PYD olayla ilgileri olmadığını açıklamışken devlet yetkililerinden böyle açıklamaların yapılması barışa hizmet etmemektedir" diye konuÅŸtu. 

"Bugün burada STK temsilcilerimizle konuÅŸacağımız her ÅŸey defalarca konuÅŸuldu" diyen DemirtaÅŸ, "CumhurbaÅŸkanlığı adaylığı kampanya sürecim baÅŸlarken de söyledik. Biz aslında yeni bir ÅŸey söylemiyoruz. Yıllardır söylediklerimizi CumhurbaÅŸkanlığı seçimleriyle Türkiye halklarının önüne sunuyoruz. ÇaÄŸrımız ÅŸu; tekçi, mezhepçi, ırkı anlayışlara karşı bu ülkede yeni bir devlet ve yeni bir toplum modeli teklif ediyoruz. Bunların hepsi yeni yaÅŸam çaÄŸrımızın, yeni yaÅŸam sözleÅŸmemizin kodları ve ana esaslarıdır" diye konuÅŸtu.

AKP adayı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın seçim çalışmalarında "ileri demokrasi", "kardeÅŸlik" ve "özgürlük" kavramlarını kullanarak içini boÅŸalttığını ifade eden DemirtaÅŸ, "Bu kavramların altını biz dolduracağız. Ä°leri demokrasi deyip kardeÅŸlerini sayarken sadece Sünni Müslüman ve muhafazakarları saymayacaksın. Ä°nsan olan herkes kardeÅŸimdir deme cesaretini göstereceksin. Benim Ermeni, Süryani, Alevi kardeÅŸim diyemezsen alevinin sorununu anlayamaz, çözemezsin. Sadece sana oy veren Sünnileri kardeÅŸ olarak görüyorsan burada problem vardır. 'Ben baÅŸkan olacağım, baÅŸkanlık sistemini getireceÄŸim, her ÅŸey benim istediÄŸim gibi olacak' diyorsan bunun adı demokrasi deÄŸil, kurnazlıktır. Kurnazca kendi otoriter rejimini inÅŸa etmeye çalışıyorsun demektir. Biz yetkileri halkla paylaÅŸmak için aday olduk" diye konuÅŸtu. 

"CumhurbaÅŸkanı seçilirsem ilk kısıtlayacağımız yetki CumhurbaÅŸkanının yetkileri olacak" diye belirten DemirtaÅŸ, "Öyle bir yetki var ki tek bir sözle halkın seçtiÄŸi meclisi feshedebiliyor. Bu bize OrtaçaÄŸ'ı hatırlatıyor. Bu Kenan Evren'in getirdiÄŸi anayasada var. CumhurbaÅŸkanının herkesi atama yetkisi var. Ben cumhurbaÅŸkanı olursam bu yetkileri kullanmayacağım bu yetkileri kısıtlayacağım. Üniversite rektörünü öÄŸrenciler ve öÄŸretim görevlileri seçecek. Ama o 'Eski cumhurbaÅŸkanları yetkilerini tam kullanmadı ben kullanacağım' diyor. Darbe anayasasıyla gelen baskıcı yetkileri mi kullanacaksın" diye konuÅŸtu. 

Bugüne kadar halkı "halkçı görünen taklitçilerin" yönettiÄŸini ifade eden DemirtaÅŸ, artık halkın yönetmesini istediklerini dile getirdi. Eski yöntemlerin, devletçi, egemenlikçi siyaset biçimlerinin sorgulanması gerektiÄŸini kaydeden DemirtaÅŸ, "Bu yüzden diyoruz ki; Türkiye'de gerçek demokrasinin teminatı biz olacağız. Toplumun ezilen tüm kesimlerinin içini ferahlatacak çalışma ve mücadeleyi biz yapacağız. DiÄŸer iki aday aynı zihniyeti temsil ediyor. Biri Türkiye toplumunu Hitler Almanyası sonrası tekçiliÄŸi geliÅŸtirmek için yarattığı kavramların sürdürücüsüdür. Bizim birlik içindeki çokluk anlayışımızın tam tersini söylüyor. Bir diÄŸerinin zaten bu toplumu tanımadığı, cumhurbaÅŸkanlığı adaylığı açıklandığından beri toplumla tanışmaya çalıştığı her halinden belli. Topluma ne kadar yabancı olduÄŸu aÅŸikar. Devleti yönetecek bireylere ihtiyaç yoktur. Devleti halkın yönetmesini saÄŸlayacak mekanizmalara ihtiyaç vardır. 'Ben seçilirsem Türkiye'yi kurtarırım' diyen adaya kanmayın. Kim öyle söylüyorsa yalan söylüyordur. Halkı yönetime katmayan hiçbir yetki gerçeÄŸi yansıtmayacaktır" dedi. 

DemirtaÅŸ, konuÅŸmasının ardından toplantıya katılan STK temsilcileriyle birlikte iftar yemeÄŸine geçti. 

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri