• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Gazze’de ölümler artıyor, ateşkes çıkmazda

İsrail Gazze’ye yönelik saldırısında yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen saat artarken, ateşkes çabaları sonuç vermiyor.
2014-07-23, 07:40:51
Okunma: 398
0 Yorum
resim

Ä°srail'in hava saldırıları sonrası karadan saldırdığı Gazze'de yaÅŸamını yitiren Filistinlilerin çoÄŸunun kadın ve çocuklardan oluÅŸtuÄŸu bildiriliyor.

El Cezire televizyonu, Filistinli kaynaklara dayandırdığı haberinde Ä°srail saldırılarında yaÅŸamını yitirenlerin sayısının en az 633 olduÄŸunu duyurdu. Gazze’ye yönelik Ä°srail saldırısı sonrası yaÅŸanan çatışmalarda resmi verilere göre, 27 Ä°srail askeri ile 2 sivil de yaÅŸamını yitirdi. Ayrıca kara harekâtında Gazze’de kaybolan Ä°srail askerinin de öldüÄŸü tahmin ediliyor. Ancak Hamas, daha önce yaptığı açıklamada bir Ä°srail askerinin esir alındığını duyurmuÅŸtu.

100 ila 200 bin arasında Filistinlinin evlerini terk etmesine yol açan savaşı durdurmaya yönelik çabalar ise henüz sonuç vermedi. ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry’nin Pazartesi gününden bu yana Kahire’de yaptığı görüÅŸmelerde her iki tarafın da kabul edeceÄŸi bir çözüm önerisi çıkmadı.

HAMAS’LA Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°N KÖTÜ OLMASI ATEÅžKES ÅžANSINI AZALTIYOR

Savaşı durdurmak için Mısır ve Avrupa BirliÄŸi (AB) üyesi ülkelerin giriÅŸimlerinin ise, bu ülkelerin Hamas’ı terör örgütü olarak görmeleri nedeniyle baÅŸarısız kaldığı bildiriliyor. Hamas, daha önce Mısır tarafından sunulan ateÅŸkes planını reddetmiÅŸti. Birçok gözlemci, Mısır’ın yeni cumhurbaÅŸkanı Abdulfettah el-Sisi’nin Hamas’a yönelik politikalarının Mısır’ın örgüt nezdindeki itibarını sarstığı görüÅŸünde birleÅŸiyor.

Hamas’ın halen AB’nin terör örgütleri listesinde olması, birliÄŸin ateÅŸkes yönündeki kısmı çabalarının baÅŸarısız olmasında rol oynuyor. Türkiye’nin ise Ä°srail’e yönelik daha önceki ve savaÅŸ sonrası sert söylemleri nedeniyle arabuluculuk oynaması neredeyse imkânsız. 

KATAR’IN ARABULUCU OLABÄ°LECEĞİ Ä°HTÄ°MALÄ°

Kimi kaynaklara göre ise, Gazze’de tam bir insanlık dramına dönüÅŸen Ä°srail saldırılarının durdurulması için gözler Katar’a çevrilmiÅŸ durumda. Katarlı El Cezire televizyonunun yanı sıra, Ä°srail gazetesi Yediot Aharonot da, Gazze’de ateÅŸkes saÄŸlanması için Katar’ın devreye girmesinin önemine deÄŸiniyorlar. El Cezire, Katar’ın Hamas ile uluslararası toplum arasındaki diyalog kanalı olabileceÄŸine yer vermiÅŸti. Yediot Aharonot gazetesi, Hamas lideri Halid MeÅŸal baÅŸta olmak üzere birçok Ä°slamcı liderin Katar’da bulunduÄŸunu ve bundan dolayı da Hamas’ı bir ateÅŸkese ikna etmenin daha kolay olacağını savundu.

YEDÄ°OT AHARONOT VE HAARETZ ATEÅžKES Ä°STÄ°YOR

Ä°srail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmasını isteyen ülkenin en büyük gazetesi Yediot Aharonot’un yazarlarından Ben-Dror Yemini, Ä°srail’in Hamas’ın ateÅŸkese yönelik tüm ÅŸartlarını kabul etmesini istedi. Yemini, Gazze Åžeridi’nin tümüyle askeri birliklerden arındırılması ve Ä°srail’in tanınması ÅŸartıyla, savaÅŸa son verilecek bir ateÅŸkesin mümkün olduÄŸunu yazdı. Ä°srailli yazar, savaşın durdurulması ile Hamas’ın silahlı çözümden ziyade, siyaset yapmaya zorlanacağının da altını çizdi.

Sol eÄŸilimli Haaretz gazetesi de, son günlerde yaptığı çaÄŸrılarla Gazze’ye yönelik operasyonun bitirilmesini istiyorlar. Ä°srail’deki en büyük üçüncü gazete olan Haaretz, Ä°srail’in saldırıları ile askeri baÅŸarı saÄŸlasa da, uzun vadede stratejik olarak kaybedeceÄŸi görüÅŸünü dile getiriyor. 

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri