• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Demirtaş’tan Erdoğan’a canlı yayın daveti

Avrupa turunu tamamladıktan sonra Türkiye’de dönen HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, İstanbul’da ‘Doğu-Güneydoğu Dernekleri Platformu’nun düzenlediği programa katıldı.
2014-07-22, 14:08:32
Okunma: 419
0 Yorum
resim

STÖ'lerın yürüttüÄŸü çalışmaların önemli olduÄŸuna vurgulayarak sözlerine baÅŸlayan DemirtaÅŸ, "Sizler yıllardır STÖ'ler olarak halkımızın sorunlarını yakından izliyor, çözüm yöntemleri üretiyor ve önerilerinizi siyasi partilere gönderiyorsunuz" dedi. Buna raÄŸmen STÖ'lerın örgütlülüÄŸü daha da güçlendirmesi gerektiÄŸini kaydeden DemirtaÅŸ, "Sivil alan örgütlü olmadığı müddetçe iktidarı denetlemek çok zor. O nedenle bu örgütlülüÄŸünüzü mümkün olduÄŸunca güçlü tutmaya çalışın" diye konuÅŸtu.

'ERDOÄžAN DEVLETÄ°N ADAYI’

YaklaÅŸan CumhurbaÅŸkanlığı seçimleri çalışmalarına yönelik, "Bazı adayların arkasında her türlü devlet imkanı var" diyerek BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ı iÅŸaret eden DemirtaÅŸ, "Ben halkın adayıyım deyip, devletin tüm imkanları ile çalışan adaylar var. Hakikatten merak ediyorum, milletin kaçında özel uçak, özel helikopteri var. Devletin uçağıyla il, il dolaşıp miting yapıyor. Sen resmen devletin adayısın. Bütün devlet imkanlarını fütursuzca çirkince kullanıyorsun. Mitinglerin masraflarını devlet karşılıyor. Milletin böyle imkanları yok" ifadelerini kullandı.

CANLI YAYINDA TARTIÅžMAYA DAVET ETTÄ°

DemirtaÅŸ, bu sözlerle yüklendiÄŸi BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın yine TRT'yi de kendisi için kullandığına iÅŸaret etti. DemirtaÅŸ, ErdoÄŸan'a aynı TV programında tartışma teklifinde bulundu. DemirtaÅŸ, ErdoÄŸan'a yönelik bu çaÄŸrısını ÅŸu sözlerle yaptı: "Devletin halkın kanalı, sana hizmet ediyor. Para pul senin olsun. Tek bir ÅŸey istiyorum senden. Canlı yayında baÅŸ baÅŸa, halkın huzurunda tartışalım. Huzurunuzda söz veriyorum tek bir program, iki saat canlı yayına çıkalım gazeteciler soru sorsun. Ondan sonra televizyonlar beni tek bir defa yayınlamasın. Ondan sonra devletin imkanları sana kurban olsun. 24 saat seni canlı versin." 

'KÜRDÜN, TÜRKÜN HAKKINI DA SAVUNABÄ°LECEĞİNE KAFALARI BASMIYOR’

Bu çaÄŸrısının ardından ErdoÄŸan'ın "rol yeteneÄŸi yüksek" bir BaÅŸbakan olduÄŸunu söyleyen DemirtaÅŸ, "En büyük rol yeteneÄŸi, en iyi halkçı lider taklidi yapmasıdır. Bunun bu anlayışı, ÅŸimdi süslü kumlarını tek tek dökmeye baÅŸladı. Ä°ki kesim de bizi anlamış deÄŸiller. Ä°ki kesim de halkın içinden bir adayın çıkmasına imkan vermemiÅŸtir. Kürt siyasi hareketinden çıkmış hakiki bir Kürdün, Türkün hakkını savunabileceÄŸine kafaları basmıyor. Ermenilerin, çiftçinin, köylünün hakkını savunabileceÄŸine kafaları basmıyor. Tarihlerinde olmamış çünkü. Müslümanın Yahudi'nin de hakkını savunabileceÄŸini düÅŸünmemiÅŸler. Felekleri ÅŸaÅŸmış bu yüzden" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

'TEK MÄ°LLET TEK DÄ°L FAŞİZMÄ° TÜRKLERE DE ZARAR VERÄ°YOR’

KonuÅŸmasının devamında yıllarca Kemalizm adı altında farklı halk ve inançlara haksızlık yapıldığının altını çizen DemirtaÅŸ, "Yıllarca Kemalizm adı altında Müslümanlara, Kürtlere, Alevilere, solculara bu ülkede haksızlık yapıldı. Onlar devlet imkanlarını kendi çıkarları için kullandılar. Åžimdi de kendine muhafazakar diyen bir iktidar var. Kendinden yana olmayanları ezerek 12 yıl geçirdiler. Ä°ÅŸte bu çarpık siyasi anlayışa son vermek için yeni bir yaÅŸam öneriyoruz. Bizim anlayışımızda ezilen kim varsa hakkını savunmak var" ifadelerini kullandı.

Özellikle "Tek millet, tek dil" faÅŸizminden uzak duracaklarını kaydeden DemirtaÅŸ, bu faÅŸizmin Türk halkına da zarar verdiÄŸini vurguladı. 

DemirtaÅŸ, 'tek dil, tek millet' tanımlamalarının Türklere de zarar veren bir faÅŸizm olduÄŸunu belirterek, "Türk milletinin çıkıp 'Ey BaÅŸbakan sen benim adıma baÅŸka hakları yok sayamazsın, onların dilini yok sayamazsın, Müslüman Sünnileri kullanarak, Alevilere, Yahudilere, Êzidîlere hakaret edemezsin, sen sokakta ölen çocukların annelerini yuhalatamazsın, bizim dinimizde böyle bir ÅŸey yok'" demesi gerektiÄŸini ifade etti. 

‘ÇANKAYA’DA HALK TEMSÄ°LCÄ°SÄ° OLSAYDI SOMA’YA ‘FITRATINDA BU VAR’ DÄ°YEMEZDÄ°’

Seçilecek olan CumhurbaÅŸkanı'nın halkçı olması gerektiÄŸini kaydeden DemirtaÅŸ, bunu Soma ve Roboski'yi hatırlatarak anlattı. DemirtaÅŸ, bunu ÅŸu sözlerle açıkladı: "Öyle bir CumhurbaÅŸkanı olmalı ki Çankaya da, Kürdün Roboskisi'nin yanında olmalı, Soma'nın acısını paylaÅŸmalı. Halktan yana bir devlet adamı olsaydı eÄŸer CumhurbaÅŸkanlığında, BaÅŸbakan, Roboski katliamı için Genelkurmay'a teÅŸekkür edemezdi. Soma'da 305 iÅŸçi katledildiÄŸinde, 'Bu iÅŸin fıtratında bu var' diyemezdi. Çankaya'da bir halk temsilcisi olsaydı, ÅžiÅŸecam'ın grevi Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanamazdı. Bir bakan çıkıp utanmadan 'Kürtçe medeniyet dili deÄŸildir' diyemezdi. Ä°ÅŸte bunları engelleyecek cumhurbaÅŸkanına ihtiyacımız var. Artvinli, Amasyalı Kastamonulu, TekirdaÄŸlı, Antalyalı kardeÅŸimiz kendisine bir sorsun. YaÅŸadığı ızdırabı hisseden tek bir devlet baÅŸkanı geldi mi Türkiye'ye." 

'AÇIKLANAN SERVET YALAN’

DemirtaÅŸ hemen ardından da malvarlığı konusu üzerine durdu. BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın açıkladığı mal varlığının inandırıcı olmadığını ifade eden DemirtaÅŸ, her iki adaya da açık çaÄŸrı yaparak, "Servetini açıklamış, iddia ediyorum kökü yalan. Açık çaÄŸrı yapıyorum diÄŸer adaylarda açıklasın, sizin kendinize ait olan eÅŸinizin, kızınızın, oÄŸlunuzun, dayınızın, amcanızın üzerinde olan mallarınızı açıklayın. Dürüst olun. Hepsine alınteri diyemezsin herhalde. CumhurbaÅŸkanı adayısın bu yüzlerce milyonluk servet nereden geldi açıklamalısın. ÇocuÄŸunun neyi var açıklamıyor. Halkına yalan söyleyen, halktan malını gizleyenden halkın baÅŸkanı olur mu? Dur demeniz lazım buna artık. Seçimler buna fırsattır, halkçıyız deyip rol yapanların maskesini düÅŸürmenin fırsatıdır" diye konuÅŸtu.

'Ä°SRAÄ°L Ä°LE Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER KESÄ°LMELÄ°’

Lice'de yaÅŸanan patlamada yaÅŸamını yitirenin ailesine baÅŸsaÄŸlığı dileyen DemirtaÅŸ, "Umut ediyorum yaralılarımız da en kısa zamanda iyileÅŸir" dedi. 
DemirtaÅŸ'ın konuÅŸmasında üzerinde durduÄŸu baÅŸlıklardan bir diÄŸeri de Filistin ve rojava2ya yönelik saldırılar oldu. Ä°srail'in Filistin'e yönelik saldırılarını lanetleyen DemirtaÅŸ, ErdoÄŸan'ın bu konuda samimi olmadığına vurgu yaparak, "Dünyanın gözü önünde vahÅŸet uygulamaları devam ediyor. Mazlum Filistin halkının yanında olduÄŸumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Türkiye'nin Ä°srail ile Ä°liÅŸkilerini kesmesini belirtiyoruz. Neden Malatya'daki üssü Ä°srail'e kullandırıyorsun. Askeri iliÅŸkiler sürdürüyorsun, bunu açıklaman lazım" ifadelerini kullandı.

Ä°srail devletinin protesto edilmesinin Yahudi karşıtlığı olarak algılanmaması gerektiÄŸini de vurgulayan DemirtaÅŸ, "Ä°srail devletinin politikasını eleÅŸtirmeyi Yahudi karşıtlığı olarak algılamamak lazım. Bizim protesto ettiÄŸimiz Yahudi halkı ve inancı deÄŸil, Ä°srail'in devlet politikalarıdır. Katliamları sineye çekemeyiz" diye belirtti.

'IŞİD YENÄ°LECEKTÄ°R’

IŞİD'in Rojava'nın Kobanê kentine dönük saldırıları için ise DemirtaÅŸ, ÅŸunları söyledi: "Kobanê tek yürek olmuÅŸ. Halkımızın mücadelesini yürekten selamlıyoruz. IŞİD gibi çeteleri besleyenler elbette ki tarih karşısında hesap verecek. IŞİD dönüp dolaşıp onları vuracak göreceksiniz. YPG karşısında diz çöktüler tıkandılar. Neden çünkü orada bir meÅŸru halk savunması var. IŞİD gibi barbarlık yapmıyorlar. O nedenle IŞİS o halkın karşısında yenilecektir" dedi.

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri