• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

SABAH NAMAZI

Allah ile kulu arasındaki iletişimin ve bağın en somut göstergesidir namaz. İnananlara belirli vakitlerde farz kılınan bu ibadet, (Nisa, 4/103.)
2014-05-13, 06:07:49
Okunma: 1957
2 Yorum
resim

 Miraç Gecesi’nin armaÄŸanıdır. Onu vaktinde ve hakkını vererek kılanların cennetle müjdelendikleri (Ebu Davud, Salat, 9.) eÅŸsiz bir kulluk görevidir.

“Namazlarına devam etmek” (Mearic, 70/23.) müminleri niteleyen övgüye deÄŸer hasletlerdendir.

Bununla birlikte kendisini muhafaza edip devam ettirme bakımından en çok zorlandığımız ibadet, sabah namazıdır.

Yeni bir güne baÅŸlarken insanın sorumlu kılındığı bu ilk ve en önemli görev, türlü bahanelerle çoÄŸu kez ihmal edilmektedir.

Hz. Peygamber ÅŸöyle buyurur: “Her kim sabah namazını kılarsa o kimse Allah’ın koruması altındadır.” (Müslim, Mesacid, 262.)

Allah, namazını ihlasla eda ettiÄŸi sürece kulunu hem dünyada hem de ahirette karşılıksız bırakmayacağının güvencesini vermektedir.

Kul namazını terk etmediÄŸi takdirde Allah ile aralarındaki ahde hiçbir zarar gelmeyecektir.

Sabah namazına hasredilen bu güvence, onun diÄŸer namazlara kıyasla daha külfetli oluÅŸundan kaynaklanır.

Henüz gün aydınlanmamışken, çoÄŸu kimse sıcak yatağında rahatça uyurken Rabbinden gelen davete icabet etmek kolay deÄŸildir, ağır gelir insanın nefsine.

Kimi zaman günlük hayatın meÅŸgaleleri yüzünden yorgun düÅŸmekten, kimi zaman televizyon karşısında boÅŸa harcanan saatler sonrasında geç yatmaktan, kimi zaman da sabah namazının önemini hakkıyla idrak edememekten kaynaklanan bu gaflet hâlini her insan yaÅŸayabilir.

Böyle zamanlarda üzerimize düÅŸen, bu durumu kanıksayarak türlü bahanelerle sabah namazını kılmamayı alışkanlık hâline getirmek yerine, Rabbimize karşı sorumluluÄŸumuzu yerine getirememenin üzüntüsünü ve piÅŸmanlığını yürekten hissederek daha sonraki günlerde de aynı hataya düÅŸmemek için gayret sarf etmek olmalıdır.

Allah’a imanımızı ve O’na duyduÄŸumuz samimiyeti ispat etmemiz bakımından da büyük önem arz etmektedir.

Kaldı ki Sevgili Peygamberimiz genel anlamda namazı terk etmenin, küfürle imanı birbirinden ayıran ince çizgiye tekabül ettiÄŸine dikkat çekmektedir. (Tirmizi, Ä°man, 9.)

Uykunun en tatlı anından feragat etmeyi gerektiren sabah namazı, Allah katında ve Rasulü’nün nezdinde bir o kadar paha biçilmez deÄŸere sahiptir.

GüneÅŸin zevalinden gecenin karanlığına kadar belli vakitlerde namaz kılmayı emreden Yüce Allah, “Bir de sabah namazını kıl.

Çünkü sabah namazı ÅŸahitlidir.” (Ä°sra, 17/78.) buyurarak sabah namazının önemine ayrıca iÅŸaret eder.

Rasulüllah ise serinlik vakti kılınan iki namazdan biri olarak nitelediÄŸi sabah namazını kılan kimseyi cennetle müjdeler. (Buhari, Mevakit, 26.)

Sabah namazı onun nezdinde öylesine kıymetlidir ki, farzından önce kılınan iki rekâtlık sünnete bile ayrı bir deÄŸer atfeder.

Nitekim o, bu iki rekât sünnetin dünyadan ve dünyadaki her ÅŸeyden daha hayırlı olduÄŸunu ifade etmiÅŸtir. (Müslim, Müsafirin, 96.)

Sabah namazının vaktinde eda edilememesi hâlinde ise sünnetiyle birlikte kaza edilmesini tavsiye etmiÅŸtir. (Ebu Davud, Salat, 11.)

Sabah namazını kılarak Allah’a olan borcunu ödemiÅŸ ve O’nun güvencesini hak etmiÅŸ olmanın verdiÄŸi huzurla güne baÅŸlamanın ayrı bir önemi vardır

Müslüman’ın hayatında. O vakitte Rabbinin huzuruna varan kimseye gece ve gündüz melekleri birlikte ÅŸahitlik eder. (Müslim, Mesacid, 246.)

Bununla birlikte sabah namazı, ölümün kardeÅŸi olan uykudan sonsuz kudreti sayesinde uyanıp sabaha eriÅŸmemizi saÄŸlayan Yüce Allah’a günün ilk ÅŸükrünü eda etmenin en güzel ve en anlamlı ÅŸeklidir.

Allah Rasulü benzer ÅŸekilde daha farkında olmadıkları birçok faziletini bilmeleri hâlinde, insanların sabah namazına gitmek için ne kadar çaba göstereceklerini ÅŸöyle beyan eder:

“EÄŸer (insanlar) yatsı ve sabah namazlarındaki fazileti bilselerdi, sürünerek de olsa o ikisini cemaatle kılmaya gelirlerdi.” (Buhari, Ezan, 9.)

Günün en bereketli anından ve Rabbimizin korumasından mahrum kalmamak adına sabah namazı müminlere sunulan en güzel fırsattır. Geçerli ya da geçersiz çeÅŸitli mazeretlerle diÄŸer farz namazlara oranla daha çok ihmal edilmekle birlikte

sabah namazına kalkma alışkanlığını edinmek için gayret göstermek her Müslüman’ın kulluk görevidir

. Nitekim namaza kalktıklarında üÅŸengeç davranan ve ibadetlerine riya karıştıran münafıklardan (Nisa, 4/142.) müminleri ayırt eden en önemli iki namazdan biri sabah namazıdır.

Rabbimize olan samimiyetimizi ispat noktasında mihenk taşı olan böyle bir ibadeti vaktinde ve hakkını vererek eda edebildiÄŸimiz takdirde nihayetinde Allah’ın rızası, koruması ve cennetini hak etmek zor olmayacaktır.

Allah’a emanet olunuz. (Diyanet dergisi Åžubat 2014)

 

 

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°

2 Adet yorum yapıldı.

Namaz
2015-03-30, 20:37:56, 81.213.193.156
yasr;
Meleklerin eÅŸlik ettiÄŸi namaz....
sabah namazı
2014-05-26, 11:44:08, 176.219.133.120
esmer;
Sabah namazının bu kadar faydalarının olduğunu bilmiyordum. Elleriniz dert görmesin.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri