• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

Bdp’den Soykırım Açıklaması

BDP Genel Merkezi Ermeni Soykırımı ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
2014-04-24, 09:41:31
Okunma: 271
0 Yorum
resim

BDP Genel Merkezi 24 Nisan 1915’te yaşanan Ermeni Soykırımı ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada , "Bugün, insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden biri olan 1915 Ermeni Soykırımı’nın anıldığı gün. Bundan tam 99 yıl önce, 24 Nisan 1915’te, 20. yüzyılın en büyük soykırımlarından biri, Ermeni aydınlarının sürgün edilmesiyle başladı. Ermeni halkı dönemin İttihat ve Terakki Hükümetinin karanlık politikaları nedeniyle büyük acılar yaşadı, Anadolu ve Mezopotamya halklarından, yurdundan koparıldı" sözlerine yer verildi.

Soykırımın acısının, bir asırdan bu yana gerek kardeş halkların gerekse de uluslararası toplumun vicdanlarında derin yaralar oluşturarak günümüzde de sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Soykırımın travma ve acıları, toplumsal hafızalardaki yerini korumaktadır, çünkü Türkiye, devleti ve halklarıyla 20. yüzyılın bu en büyük soykırımlarından biriyle yüzleşmemiş, kendi tarihiyle hesaplaşmamış, soykırım gerçeğini kabul ederek Ermeni halkından özür dilememiştir. Unutulmamalıdır ki tarihle yüzleşme ve hesaplaşma, aynı zamanda acıların bir daha yaşanmamasının da teminatı olacaktır" denildi.

Açıklamada, "Yüzleşilmeyen, hesaplaşılmayan tarihin sonuçlarıağır olmuştur. Aydınlatılmamış her olayyenilerine zemin hazırlamış, 1915’te yaşananları diğer olaylar izlemiştir. İttihat ve Terakki Fırkası tarihe karışsa da temsil ettiği zihniyet Dersim, Ağrı, Maraş, Çorum, Sivas ve Roboski katliamlarını gerçekleştirmiştir. Bunlar, geçmişiyle yüzleşmekten, halklara hesap vermekten kaçınan bir resmi ideoloji ve devlet yapısının sonuçlarıdır. Her ne kadar halkların demokratik mücadelesi devletin tekçi-milliyetçi zihniyetine müdahale etmiş olsa da, bugün de farklı kimlik, kültür ve inançlara yönelik tehditler devam etmektedir. Ancak Türkiye halklarının, gelişen demokratik çözüm sürecinde bir kere daha görülen barış, kardeşlik ve özgürlük temelindeki ortak iradesi, benzeri olayların yaşanamayacağının umut ifadesidir." denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:" Geleceğimiz açısından, kardeşçe birbirine bakabilme huzurunu bulabilmek açısından Ermeni Soykırımı ile yüzleşmek, hesaplaşmak önemlidir. Acılı bir tarihle ortak gelecek inşa edilemez. Türkiye devletini İttihat ve Terakki hükümetinin işlediği insanlık suçlarıyla yüzleşerek bu zihniyetle hesaplaşmaya ve büyük acılar yaşayan Ermeni halkından özür dilemeye çağırıyor, yeni acılar yaşanmaması umuduyla Ermeni Soykırımı kurbanlarını saygıyla anıyoruz."

HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri