• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

Bdp’den 23 Nisan Açıklaması

23 Nisan Çocuk Bayramı nedeniyle BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları ve Hukuk Komisyonu Başkanı Meral Danış Beştaş tarafından yazılı açıklama yapıldı.
2014-04-24, 09:24:08
Okunma: 374
0 Yorum
resim

23 Nisan Çocuk Bayramı'na ilişkin açıklama yapan BDP, "Günümüzde uluslararası toplumda hukuk ve demokrasi fikri temelinde gelişen ve yaygınlaşan çocuk hakları, Türkiye'de hukuk düzleminde kurumsallaşmak yerine ihlaller ile gündeme gelmeye devam etmektedir. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 24. yıldönümünde, Türkiye'de çocuk hakları ihlalleri artarak devam ediyor" diye belirtti.

23 Nisan Çocuk Bayramı nedeniyle BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları ve Hukuk Komisyonu Başkanı Meral Danış Beştaş tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Toplumun geleceği, kültür ve medeniyetlerin taşıyıcıları olarak çocuklar Türkiye'de 23 Nisan'da sembolik olarak oturdukları yönetici koltuğundan kalkıp nasıl bir topluma karışıyorlar?" sorusunu soran Beştaş, şunları kaydetti: "Bu soruya Türkiye açısından olumlu yanıt vermek imkansızdır. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 24. yıldönümünde, Türkiye'de çocuk hakları ihlalleri artarak devam ediyor. 24 yılda bölgede asker ve polis müdahalesi sonucu 569 çocuk yaşamını yitirirken, anadil ve dini inanç eğitimi hala yasaklı. Türkiye genelinde 8 milyon 397 bin çocuk işçi bulunurken, TMK mağduru çocuklar, çocuk gelinler, sokak çocukları, göç mağduru çocuklar ve çocuğa şiddet gibi kategorik sorunlar ise devam ediyor."

Çocukların özgür ve güvenli bir toplumda yaşamasını kendisi için tehlike sayan ve onların haklarını çekince koymak suretiyle daraltan/engelleyen devlet aklının onları öldürmekten onlara işkence etmekten de çekinmeyeceğini ve onlara güvenli ve sağlıklı bir gelecek vaat etmeyeceğini vurgulayan Beştaş, şunları belirtti: "Türkiye'nin yakın geçmiş çocuk hakları karnesi hiç de iç açıcı değildir. Günümüzde uluslararası toplumda hukuk ve demokrasi fikri temelinde gelişen ve yaygınlaşan çocuk hakları, Türkiye'de hukuk düzleminde kurumsallaşmak yerine ihlaller ile gündeme gelmeye devam etmektedir."

Yapılması gerekenler

Açıklamasında devlet şiddeti sonucu yaşamını yitiren çocuklara ilişkin bilgi veren Beştaş, Türkiye'yi çocukların güvenle yaşayabileceği bir yer yapmanın devletin öncelikli görevi olduğunu belirterek, şu önerilerdi bulundu: "Çocukların kişisel gelişimi için yükümlülüklerini yerine getirmeyen devlet kurumları ve yetkililer kanunlarla sorun yaşayan çocukları cezalandırma yaklaşımına son vermeli. Çocuklar bakımından tutuklama son seçenek olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa ve yasaları Çocuk Hakları Sözleşmesi ile uyumlu hale getirmelidir. Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin bireysel başvuru hakkı ile ilgili ek protokolü onaylanmalıdır. Çocuğa yönelik şiddet ve çocuk intiharlarına ilişkin önleyici mekanizmalar oluşturulmalıdır. TÜİK istatistiklerinde çocuklar görünür kılınmalıdır. İstatistikler 0-18 yaş grubuna ilişkin verilerin net olarak görülebileceği yöntemler ve yaş aralıkları bazında toplanmalıdır. Devletin Çocuk Hakları Sözleşmesi'ndeki çekinceleri kaldırması, anadilde eğitim başta olmak üzere, çocukların toplumsal süreçlere katılımlarının önündeki engellerin kaldırılması için gerekli düzenlemeleri yapması gerekmektedir. Özellikle sınır bölgeleri dışında kalan alanlardaki kara mayınları temizlenmeli; temizleme sürecinde gerekli işaretlemeler ve mayın risk eğitimleri yapılmalıdır. İşaretleme ve eğitimler risk gruplarının anadillerinde yapılmalıdır. Çocukların cinsel istismarı vakalarında failleri cezalandırmayı engelleyen 'rızası ile' veya 'çocuğun ruh sağlının bozulma' şartlarına bakılmasına son verilmelidir."

HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri