• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

İHLAS AMELLERİN ÖZÜDÜR

İhlas, kulun en başta zihin dünyası olmak üzere bütün davranışlarını, fiillerini ve sözlerini yaratılmışların değerlendirmesinden arındırmasıdır.
2014-04-21, 09:51:58
Okunma: 1021
2 Yorum
resim

Bir Müslüman için hayatta en büyük hedef, Allah’ın rızasını kazanmak olduÄŸuna göre bunun yolu ihlastan geçer.

Ä°nanç, ibadet ve diÄŸer eylem ve davranışlarımızın Allah Teala nezdindeki temel deÄŸerlendirme ölçüsü ihlastır.

Ä°hlas olmadan yapılan herhangi bir amelin Allah katında hiçbir deÄŸeri yoktur. Zira ihlasamellerin özüdür.

Sözlükte “arınmak, saflaÅŸmak, kurtulmak” manasındaki hulus/halas kökünden türetilmiÅŸ olup “bir ÅŸeyi, içine karışmış ve deÄŸerini düÅŸürmüÅŸ olan baÅŸka ÅŸeylerden temizleyip arındırmak, saflaÅŸtırmak” anlamına gelen ihlas kelimesi, terim olarak “ibadet ve iyilikleri riyadan ve çıkar kaygılarından arındırıp sadece Allah için yapmak” demektir.

Ä°slami literatürde ihlas daha geniÅŸ olarak ÅŸirk ve riyadan, batıl inançlardan, kötü duygulardan, çıkar hesaplarından ve genel manada gösteriÅŸ arzusundan kalbi temizlemeyi, her türlü hayırlı faaliyete iyi niyetle yönelmeyi ve her durumda yalnızca Allah’ın rızasını gözetmeyi ifade eder.

Bütün iÅŸlerimizde gözetilmesi gerekmekle birlikte özellikle ibadetlerimizde ihlasın yeri daha bir önemlidir.

Çünkü doÄŸrudan Rabbine yönelme niyetiyle gerçekleÅŸtirilen ibadette ihlas yok ise o ibadet cansız ceset gibidir.

Bundan dolayı Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de mutlaka ihlasla kendisine kulluk etmemizi emretmektedir.

(Zümer, 39/2.) Peygamber Efendimizin konu ile ilgili olarak ÅŸöyle buyurduÄŸu rivayet edilmiÅŸtir:

‘Yüce Allah yalnızca kendisi için ve ancak kendisinin rızası gözetilerek yapılan amellerden baÅŸkasını kabuletmez.’ (Nesai, Cihat 24; Ahmet b. Hanbel, 4/126.) Allah’ınrızasını kazanma niyetiyle, Müslümanın yaptığı her meÅŸru iÅŸ, bir ibadet gibi kendisine sevap kazandırır.

Bu bakımdan Müslüman, ilim tahsilinde, iÅŸ hayatında, mesleki çalışmalarında, ailevi ve içtimai münasebetlerinde, daima niyetini düzgün tutmalı ve sadece Allah’ın rızasını gözeterek hareket etmelidir.

Çünkü kulluk yalnızca namaz, oruç, hac ve zekât gibi belli ÅŸekil ÅŸartlarına baÄŸlı/biçimli ibadetlerden ibaret deÄŸildir.

Hem dar anlamıyla belli ÅŸekil ÅŸartlarına baÄŸlı ibadetlerde, hem de geniÅŸ anlamıyla belli ÅŸekil ÅŸartlarına baÄŸlı olmayan ve hayırlı herhangi bir amelin yerine getirilmesi ÅŸeklinde gerçekleÅŸen taatlerde ihlasın muhafaza edilmesi gerekir.

Zira kulun Rabbi ile kulluk iliÅŸkileri baÄŸlamında ihlasla sergileyeceÄŸi her meÅŸru hareket ve davranış ibadet hükmünü almaktadır. Ayet-i kerimede mealen ÅŸöyle buyrulmaktadır:

‘Hâlbuki onlara, yalnızca Allah’a karşı ihlas ile itaat edip Allah’a karşı ihlas ile itaat edip’ ÅŸeklinde çevirdiÄŸimiz, hakka yönelen kimseler olaraO’na kulluk etmeleri, namazı kılmaları ve zekâtı vermeleri emredilmiÅŸti. Ä°ÅŸte bu dosdoÄŸru

Bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de ihlasa aykırı tutum, davranış ve vasıflardan uzak durmaktır.

Bunların başında riya, gösteriÅŸ ve süm’a gelir. Riya, ‘Allah’tan baÅŸkasının hoÅŸnutluÄŸunu kazanma düÅŸüncesiyle amelde ihlası terk etmektir.’ (et-Ta’rifat)

Aynı ÅŸekilde kendini beÄŸenmiÅŸlik, kibir, hile, aldatma, kandırma, desise, yalan dolan gibi kötü ahlaki vasıfların hepsi de ihlasa tamamen aykırı niteliklerdir.

Çünkü ihlas, doÄŸruluk ve dürüstlüÄŸün kiÅŸinin kalbinde köklü bir ÅŸekilde yer etmesinin alametidir.

DeÄŸerli Dostlarım tayınım Batmana çıkmıştır herkese hakkımı helal ediyorum sizlerden de helalık diliyorum .Allaha emanet olunuz .

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°

2 Adet yorum yapıldı.

güle güle
2014-04-30, 14:03:19, 81.213.199.12
metin;
bizde hakkımızı helal ediyoruz ALLAHA emanet olun güle güle hocam.
aleykum
2014-04-25, 14:50:10, 37.155.161.42
selam ;
Hocam batmana hoşgeldiniz Allah daha güzel hizmetler nasip etsin insallah selam ve dua ile...
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri