• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Batman Petrolünün Batman’a Faydası Yok!

Petrol üretim merkezlerinden Batman’da çıkan petrolden yılda 1 milyar 800 milyon dolar gelir elde edilirken şehirde halkın yüzde 70’i açlık sınırında yaşamını idame ettirmeye çalışıyor.
2014-04-16, 12:58:11
Okunma: 552
0 Yorum
resim

Diyarbakır Belediye EÅŸ BaÅŸkanı Gültan Kışanak’ın açıklamalarının ardından gündeme taşınan Kürt petrolünden elde edilen gelirin dağılımı konusundaki tartışmalar sürüyor. Batman Petrol-Ä°ÅŸ Sendikası Åžube BaÅŸkanı Mustafa Tekik, ANF’ye yaptığı açıklamada Türkiye’nin petrol ihtiyacının beÅŸte birinin Batman rafinerisinden karşılanmasına raÄŸmen ÅŸehrin yüzde 70’inin halen yoksullukla boÄŸuÅŸtuÄŸuna dikkat çekiyor.

Türkiye’nin petrol ihtiyacının 5’te birinin Batman Rafinesi karşıladığını ifade eden Petrol Ä°ÅŸ Sendikası Batman Åžube BaÅŸkanı Tekik, halkın toprağından çıkartılan petrole sahip çıkmak zorunda olduÄŸunu belirtti. Tekik ÅŸunları söyledi: “Kürdistan’da üretilen petrol, Türkiye’de petrol ihtiyacının beÅŸte birini karşılıyor. Türkiye’nin petrol ihtiyacı 700 bin varil iken, kamu sektörü eliyle Batman’da yaklaşık 100 bin varil üretilmektedir. Mevsime ve tekniki koÅŸullara göre deÄŸiÅŸiyor. Bir kısmı Midyat, Adıyaman ve Diyarbakır’da petrol üretimi söz konudur. Bu petrol ülke ekonomisine büyük bir katkıdır cari açığı engelleyen önemli bir üretim serisidir. Kürdistan ekonomisine ÅŸuana kadar pozitif bir kazancı olmamıştır. Bu konuda Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Gültan Kışanak’ın da dile getirdiÄŸini biz yıllardır dile getiriyoruz. Kürdistan’da petrol gelirinin bir bölümünün halka ulaÅŸabilmesi için yerel yönetimlere devredilmesini talebimiz söz konusudur. Maalesef katı merkeziyetçi devlet yapısı bunu duymak istemiyordur.”

PETROLE ALTERNATÄ°F YOK!

Petrol ile ilgili alternatif bir ÅŸey görülmediÄŸini dile getiren Tekik,  50 yıla kadar petrol üzerine kavgaların devam edeceÄŸini kaydederek “Petrol dünya savaÅŸların neredeyse uÄŸruna çıkageldiÄŸi bir süreçteyiz. Önümüzdeki 50 yıl ise petrole alternatif birincil bir ÅŸey görünmüyor. Bilim insanların yaptığı araÅŸtırma ve deneylerde edinilen bulgular sonucunda böyle bir materyalin olmadığı görülmektedir. Bölgesel ve küresel hegomonik güçler bunların kendi aralarındaki savaÅŸları ve bunların üçüncü dünya ülkelerine sömürgen katliam giriÅŸimleri politikanın iÅŸidir. Tabii bizde zaman zaman ilgileniyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

PETROL HALKA DEVREDÄ°LMELÄ°!

Batman’da üretilen petrol ile iÅŸ istihdamı yaratma olanaklarını devletin bilinçli engellediÄŸini altını çizen Tekik, halkın buna karşı itirazlarının yükseldiÄŸini ÅŸu sözlerle belirtti: “Bizimde en büyük hedefimiz Batman özelinde Kürdistan coÄŸrafyasında üretilen petrolün baÅŸta Kürt halkı olmak üzere ülkedeki halkın hizmetine sokulması gerekmektedir. Günde yüz bin varil çok büyük paraya tekabül ediyor. Batman’da istihdam politikalarına geri dönüÅŸü yok. Yüz iÅŸçiden 50 iÅŸçi alınıyorsa bu kente katkı olarak algılanmamalıdır. EÄŸer bugün eko- kimya tesisi yoksa, araba lastikleri üreten fabrikalar yoksa ve bölge insanları petrol türevlerini fabrikasyona geçirmeyip istihdam edilmiyorsa bu ciddi bir sorundur ve buna itirazlar yükselmeye baÅŸlayacaktır.”

BATMAN ALSFAT BÄ°LE BULAMIYOR!

Kürdistan’da halkın kendi sistemini inÅŸa edeceÄŸini ifade eden Tekik, 3-5 iÅŸçi alımının petrol karşılığı sayılamayacağını kaydederek ÅŸöyle konuÅŸtu: “Demokratik Özerklik projesi ile bölgenin diÄŸer meslek örgütleri, siyasi kurumları ve diÄŸer dinamiklerin talepleri yakıcı hale gelecektir. Batman petrolü karşılığında 3-5 iÅŸçi alarak devlet aygıtı ‘biz size hizmet ediyoruz’ diyemez. Buradan çıkan petrol ağırlıklı olarak Kırıkale Rafinesine tren vagonları ile gönderilir. Bunun vergisini Batman vergisinden yararlanmaz, Ankara Vergi Dairesi alır, TüpraÅŸ vergisini ise Kocaeli Vergi Dairesi alır. Dolayısıyla Batman vergi Dairesi, Batman Belediyesi ve Batman halkı bu rafineden yararlanmıyor. Açık söylemek gerekirse Rafine yollarını bile yapan belediyeye alsfat dahi verilmiyor. Petrolü biz üretiyoruz ama imkansızlıktan dolayı yollarımız göz önündedir. Açık bir ÅŸekilde dile getiriyoruz bu petrolün geliri direk halka verilmelidir” dedi.

MÄ°LYAR DOLARLAR BATI Ä°LLERÄ°NE GÄ°DÄ°YOR!

Batman Petrolünden yıllık 1.800 milyar dolar kazanç elde edildiÄŸini ifade eden Tekik,  “Günlük Batman petrol üretimi 50.000 varil olarak hesapladığımızda bir varil petrol 100 dolar, günlük gelir 5 milyon dolar, aylık 150 milyon dolar, yıllık ise 1.800 milyar dolar para ediliyor. Kürdistan’da günlük 100.000 varil üretilmektedir. Kürdistan illerine pek bir katkısı yok bu petrolün.”

PETROL KENTÄ°NDE HALK YOKSULLUK AÇÄ°NDE

Milyar dolarlarla petrolünün satıldığı Batman’da, nüfusunun yüzde 70’i açlık sınırı ve yoksul olduÄŸunu anımsatan Tekik, “Ancak Batman Belediyesine baÅŸta olmak üzere yerel yönetimlere bu miktarın beÅŸte biri bile geri dönerse halka bırakılırsa yüz binlerce köylerinden göç ettirilen yurttaÅŸlarımızın konut sorunu ile iÅŸsizlik ve istidam sorunu ortadan kalkar. Kürdistan ekonomisinin tamamen izole edilsin demiyoruz ama burada üretilen artı deÄŸerin bir bölümünü nüfusunun yüzde 70’nin yoksul olan Batman ve bölge halkına bırakılmasını söylüyorduk bugünden sonra daha yüksek sesle belirteceÄŸiz. Tüm Türkiye’de bir model olarak sunulduÄŸu Demokratik Özerklik Paradigmasının konuÅŸulduÄŸu bir süreçte daha yüksek sesle ifade ediyoruz” dedi. 

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri