• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Kışanak: Üretilen Petrolden Pay istiyoruz

BDP’li Gültan Kışanak, demokratik özerklikle ilgili adım atmaya başladıklarını söyledi.
2014-04-12, 11:05:47
Okunma: 444
0 Yorum
resim

Kışanak petrol baÅŸta olmak üzere, bölgede üretilen enerjiden yerel yönetimlere pay verilmesi gerektiÄŸi görüÅŸünde.

Al Jazeera Türkçe Diyarbakır muhabiri Mahmut Bozarslan’a konuÅŸan Gülten Kışanak, "Diyarbakır’da kaç petrol kuyusu var, ne kadar üretim yapılıyor, nereye gidiyor, geçmiÅŸte ağır çevre faturası vardı, onun durumunu araÅŸtırıyoruz. Ä°çme kuyularını kirlettiÄŸi yönünde çok ciddi iddialar vardı. Petrol ekonominin ana dinamosudur, ama oraya enerji gidiyor, bize kirliliÄŸi kalıyor. Elektrik gidiyor borç kalıyor, petrol gidiyor sularımız kirleniyor. Bunu ne Allah kabul eder, ne kul kabul eder, ne demokrasi kabul eder. Kaynaklarını ver ben götüreyim, ne kadar ağır faturası varsa kalsın, bunu kimse kabul etmez” dedi.

Mahmut Bozarslan'ın, "Bundan 'Petrolden pay istiyoruz’ sonucu çıkarabilir miyiz?" sorusu üzerine Kışanak, "Tabii ki kesinlikle pay istiyoruz, yereldeki tüm enerji kaynaklarından, yeraltı, yerüstü zenginliklerinden, ekonomik varlıklardan, yerelin pay alması lazım" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Mahmut Bozarslan’ın Gülten Kışanak’la yaptığı söyleÅŸinin bir kısmı ÅŸöyle:

30 Mart yerel seçimlerinden sonra eÅŸ baÅŸkanlık sistemi ilk kez fiilen hayata geçiyor. Sistem nasıl iÅŸleyecek?

"Bütün çalışmaları birlikte yürütüyoruz. Çok fazla protokole göre davranmıyoruz. Çalışmalara, görüÅŸmelere birlikte katılacağız, ama odalarımız ayrı olacak. Makam arabasını da birlikte kullanacağız. Ä°htiyaca göre kullanacağız. Ä°ki eÅŸ baÅŸkanın eÅŸit ücret alması gerekiyor. Gelirler bir havuzda toplanacak ve oradan herkese eÅŸit paylaÅŸtırılacak. Biz aslında bunlarla ilgilenmiyoruz, biz ne kadar çok hizmet yapabiliriz, ne kadar iÅŸ yetiÅŸteribiliriz bununla ilgiliyiz."

Seçim döneminde demokratik özerkliÄŸe vurgu yaptınız, 'Seçimlerden sonra inÅŸa edeceÄŸiz' dediniz. Yol haritanız nedir?

"Belediye Meclisi'nin kent parlamentosu iÅŸlevini görmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Dün (PerÅŸembe) ilk toplantımızı yaptık, sadece Meclis BaÅŸkanlık Divanı'nı seçtik. Komisyonlar kuracağız. Ekonomi, eÄŸitim, saÄŸlık komisyonları gibi. Önümüzdeki Pazartesi günü bu konuları tartışmaya devam edeceÄŸiz. Belediye Meclisi'nden bunların kararlarını alacağız, belediyenin idari yapılanmasını da buna uygun hale getireceÄŸiz. Yerel ekonomiyi güçlendirme daire baÅŸkanlığı kuracağımızı, alt birimleri olarak da, sanayi, mesleki eÄŸitim, tarım ve hayvancılık alt birimleri kuracağımızı söylemiÅŸtik. Böyle adım adım, yerel yönetimlerin yetkilerini, sorumluluklarını, görevlerini arttıran bir çalışma olacak bahsettiÄŸimiz. Ä°nÅŸadan kastettiÄŸimiz bu."

PerÅŸembe günü ilk kez Belediye Meclisi'ni topladınız. Toplantıda özerklik gündeme geldi mi, çalışma takvimi belirlediniz mi?

"Parlamento toplantısı ilk adımdı. Belediye Meclisi'nin bir parlamento niteliÄŸinde çalışmalarını yürütmesi ve güçlendirilmesi konusunda herkes hem fikir. Bunun için gayret edeceÄŸiz. O anlamda bunu ilk adım olarak kabul edebiliriz. Tabii ilerleyen günlerde bunun artık nasıl ÅŸekil alacağı, komisyonların nasıl kurulacağı, komisyonların nasıl çalışacağı ÅŸekillenmiÅŸ olacak."

KCK yönetimi, BDP’nin kazanma ihtimali olan Diyarbakır, Mardin ve Van gibi büyükÅŸehirlerde kanton sistemine geçilebileceÄŸini açıklamıştı. Var mı böyle bir plan?

"BDP olarak 2007’den beri bölgesel yönetimler üzerine kurulu demokratik özerklik projemiz var. Bu aslında kanton projesine yakındır. Rojava bugün kanton tarzı bir örgütlenme esas aldı, bunu duyurdu. Biz 2007’de zaten benzer bir projeyi kamuoyuna sunmuÅŸ ve bunun politikasını yapmış, siyasi iradesini ortaya koymuÅŸtuk. Bugün de bu doÄŸrultuda çalışmalarımızı yürütmenin zamanıdır. Yeni bir isim deÄŸiÅŸkiliÄŸine ihtiyaç varsa partinin ilgili kurulları belirler. Bizim önümüzdeki politik perspektif 2007’deki genel kurulda kabul edilen demokratik özerklik projesidir."

Partinizin oy oranı yüzde 65’lerden 55’lere geriledi. Bu düÅŸüÅŸü neye baÄŸlıyorsunuz?

"Daha önceki verilerde sadece il sınırları içindeki oylar vardı, ÅŸimdi ise bütün büyükÅŸehir sınırındaki oylar baz alınmış. Bu da yüzde 55.5. Aslında düÅŸüÅŸ o kadar büyük deÄŸil. Biraz rehavetten kaynaklandı. Birçok yerde usülsüzlük tespit ettik, itiraz etmedik. Ä°tirazlarımız sonucu etkilemeyeceÄŸi için kabul edilmedi. Bunların da sonuçta etkisi var."

Belediye yönetiminizin devam eden barış sürecindeki rolü ne olacak?

"Yerelde sorunları çözersek, barış sürecini güçlendiren bir konu olacak. Özellikle yerel kültürel ihtiyaçları karşılayan, anadil eÄŸitimi konusunda imkan ve olanak yaratan, yerelde ekonomiyi güçlendiren çalışmalar yapabilirsek, merkezi hükümet bize fırsat tanırsa barış sürecine en büyük katkı olacağına inanıyorum. Çünkü en nihayetinde Kürt sorunu dediÄŸimiz sorun bir temel hak ve özgürlükler sorunudur. Bu hak ve özgürlükler içerisinde sadece siyasi haklar yoktur, ekonomik haklar da vardır, kültürel, siyasi haklar da vardır. Bu haklar konusunda iyileÅŸme, ilerleme olursa Kürt sorununun çözümüne katkı olacaktır."

Bölgede üretilen enerjiden pay alınması gerektiÄŸini savunuyordunuz, bu konuda hazırlığınız var mı?

"Bunun fizibilitesini yapıyoruz, dosyasını hazırlıyoruz. Barajlar yapıldı, sulama kısmı geri plana bırakıldı, asıl enerji üretimi için çalıştırıldı ve enerji batıya yatırım ve sanayileÅŸme olarak gitti. Bize de icra olarak geldi. Biz elektrik ürettiÄŸimiz için suçlu hale geldik. Bütün köyler elektrik borcunu ödeyemedi diye icralık. Biz elektriÄŸi ürettik, batıya götürüp sanayileÅŸme ve kalkınma yaptılar, doÄŸuya ceza olarak geri döndü. Burada barajlar yapıp, elektriÄŸi batıya götürüp, buraya ceza olarak dönmesi ciddi bir sorun. Artık doÄŸrudan belediyeyi de ilgilendiriyor çünkü köylerdeki içme suyuyla ilgili bütün yapı borçlarıyla birlikte bize devredilecek. Buna köklü bir çözüm bulunması gerekir."

BaÅŸlıbaşına petrol meselesi ile ilgili bir çalışmanız da olduÄŸu söyleniyor.

"ArkadaÅŸlar dosya hazırlığı yapıyorlar. Diyarbakır’da kaç petrol kuyusu var, ne kadar üretim yapılıyor, nereye gidiyor, geçmiÅŸte ağır çevre faturası vardı, onun durumunu araÅŸtırıyoruz. Ä°çme kuyularını kirlettiÄŸi yönünde çok ciddi iddialar vardı. Petrol ekonominin ana dinamosudur, ama oraya enerji gidiyor, bize kirliliÄŸi kalıyor. Elektrik gidiyor borç kalıyor, petrol gidiyor sularımız kirleniyor. Bunu ne Allah kabul eder, ne kul kabul eder, ne demokrasi kabul eder. Kaynaklarını ver ben götüreyim, ne kadar ağır faturası varsa kalsın, bunu kimse kabul etmez."

Bundan, ‘Petrolden pay istiyoruz’ sonucu çıkarabilir miyiz?

"Tabii ki kesinlikle pay istiyoruz, yereldeki tüm enerji kaynaklarından, yeraltı, yerüstü zenginliklerinden, ekonomik varlıklardan, yerelin pay alması lazım."

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
EN ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri