• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

ENES DURSUN’un ARDINDAN

2013-11-15, 11:50:44
Okunma: 2571
0 Yorum
zeki ÅŸahin
zeksahin@hotmail.com

 

Enes KardeÅŸimi kaybetmenin acısını hala yüreÄŸimizde taşırken tam bir yıl oldu aramızdan ayrılalı. Tüm arkadaÅŸları ve öÄŸretmenleri hayatını kaybettiÄŸi yerde toplanıp onu andılar. Bu vesile ile arkadaÅŸlarından Barış YILDIRIM’ın onun için kaleme aldığı yazıyı virgülüne dokunmadan bende sizlerle paylaÅŸmak istedim. Çünkü onu tanıyan herkesin duygusunu dillendirmiÅŸ. Tekrar sevgili kardeÅŸimi rahmetle anarken sizleri de bu yazı ile baÅŸ baÅŸa bırakıyorum.

 

Barış Yıldırım

Bir fırtına gibi esip geçti ömrümüzden 2013, onu yıktıklarıyla ve yaptıklarıyla özel bir yıl olarak hatırlayacağız. Bize bir ülkenin tarihinde 100 yılda bir gerçekleÅŸse bile ÅŸanslı hissetmemiz gereken bir ayaklanma verdi, milyonlarcamızın umudunu yeniledi, ama onlarcamızı bir ÅŸekliyle aramızdan aldı ya da eksiltti.

Yalnızca sosyal çalkantılarıyla deÄŸil bireysel öyküleriyle de haÅŸin bir yıldı. Evinde düÅŸüp ölen arkadaÅŸlarımız oldu. 1 Mayıs meydanlarına hazırlanırken hayalet bir virüsün darbesiyle ölüm ve kalımın sınırında aylarca dolaÅŸan dostlarımız oldu.

Sonra Enes...

Onu en son Sosyoloji ÖÄŸrencileri Kongresinde görmüÅŸtüm. ODTÜ’nün her dem yeÅŸil yamaçlarının birinden, anlamsız çok katlılığıyla “Avarel” adını hak eden binaya doÄŸru yürüyorduk. Ne konuÅŸtuk, hatırlamıyorum, ama pırıl pırıl gözler geliyor gözlerimin önüne.

Sonra bu anı, yıllar önceki baÅŸka bir anıya karışıyor. Temmuz ya da aÄŸustos. ÇevirmenliÄŸini yaptığım yabancı konuÄŸu da ayartıp bir dolmuÅŸa atlıyor, Van Gölü’ne yüzmeye gidiyoruz. Toplantıdan çıkmış hallerimizle ve aramızda Türkçeden bile daha yabancı bir dili konuÅŸmamamızla ayrıksı duruyoruz. Sahilde suya girilecek bir tesis buluyoruz, orada karşılaÅŸtığımız insanlar da mesafeli bir nezaketle davranıyor. Sonra ben Kürtçe selam veriyorum, Dersimli olduÄŸumu söylüyorum. Bir “Ser seran”la buzlar eriyor. Suya giriyoruz. Buraya deniz demelerine ÅŸaÅŸmamak gerekiyor, gözleri yakışı bile deniz gibi.

Enes, geçen temmuz bu gölde yüzerken boÄŸuldu. Ax ulan behra Wan!

Haziran günlerinde, sosyal aÄŸlarda direniÅŸ “üniforma”sıyla, baretli, maskeli resimlerini görmüÅŸtüm. Yaz aylarında, Diyarbakır tarafında bir sosyolojik araÅŸtırmada çalışmaya baÅŸlamış. O bölgeyi gezerken notlar düÅŸmüÅŸ Facebook sayfasına: “Yaptığım tez görüÅŸmeleri neticesinde ana akım medyanın olayları ne kadar çarpıtarak verdiÄŸini bir kez daha gördüm. Sivil itaatsizlik eylemi olarak kılınan ‘Sivil Cuma’ namazlarının amacı medyanın vermiÅŸ olduÄŸu haberlerin tam tersidir...” demiÅŸ mesela. Sonra Rojava devrimine destek konserine gitmiÅŸ.

“Mevsimlik iÅŸçi hayatı yaşıyoruz,” diye tarif etmiÅŸ Amed’deki yaÅŸama koÅŸullarını: “3 odalı evin tek odasını kullanabiliyoruz. Çünkü henüz eÅŸyamız yok. Buzdolabımız 2 gün önce geldiÄŸi için yeni yeni soÄŸuk bir ÅŸeyler içebiliyor ertesi gün için alışveriÅŸ yapabiliyoruz. Gerçi evi de 4-5 gün önce tuttuk da o da ayrı hikaye.”

En son gönderdiÄŸi selamı ölüm haberiyle birlikte aldım.

Herkesin az tanısa bile dost hanesine yazacağı insanlardandı Enes Dursun. Çok deÄŸildir ama vardır böyleleri. O samimi ve mahcup gülüÅŸü ve parıldayan gözleri bile yeter buna.
Bu hafta Ankara’da, Dil-Tarih Sosyoloji Bölümünden arkadaÅŸları ve hocaları ‘Enes Dursun Adına ve Anısına’ bir hafta düzenliyor. Program pazartesi günü Polat Sait Alpman’ın Enes’in de bir parçası olduÄŸu “Türkiye ÖÄŸrenci Ä°nisiyatifi” üzerine sunumuyla baÅŸladı. EtkinliÄŸin yapıldığı mekan olarak, Enes’in uÄŸraklarından Rudis Bar seçilmiÅŸ. Buranın alt katında film gösterimi yapmayı istermiÅŸ hep. Bu yüzden salı ve perÅŸembe günü programı Ä°ki Dil Bir Bavul ve Yeraltı filmlerinin gösterimine ayrılmış. Enes’in tezini hazırlarken en çok baÅŸvurduÄŸu hocalardan diÄŸer ikisi, Mustafa Kemal CoÅŸkun “Sivil Ä°taatsizlik” (6 Kasım ÇarÅŸamba) ve Aytül KasapoÄŸlu “Türkiye’de Sosyoloji ve Sorunları” (8 Kasım Cuma) üzerine konuÅŸacak. Bütün etkinlikler Bayındır 2 Sokak’ın başındaki Rudis’te saat 18.00’de baÅŸlıyor.

Enes’in adına, anısına ve çabasına, onun yokluÄŸunda dostluÄŸun varlığına armaÄŸan olarak...

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
2015-03-04, 20:30:36
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri